Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2023. Szeptember 24. 08:11, vasárnap | Bulvár
Forrás: MTI/SAJTÓARCHÍVUM

Kolumbusz Kristóf: a Föld gömbölyű! Gazdag kereskedők és pénzemberek támogatták útját.

Kolumbusz Kristóf: a Föld gömbölyű! Gazdag kereskedők és pénzemberek támogatták útját.

Tapasztalt hajósként ténynek tekintette, hogy a Föld gömbölyű, a korban ez a tengerészek között nyilvánvaló volt. Három hajója, a Santa Maria, a Nina és a Pinta 1492. augusztus 3-án futott ki Palos kikötőjéből.

Úgy vélte, hogy a fűszerekben gazdag Indiába nemcsak kelet felé, Afrikát megkerülve lehet eljutni, hanem nyugatról is, de lényegesen kisebbre becsülte a megteendő távolságot.

Kolumbusz Kristóf egykorú portréja / FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

1485-ben tett javaslatot II. János portugál királynak az új útvonal felderítésére, de elutasították. Nem kis részben azért, mert mértéktelen kiváltságokat kötött ki magának siker esetére.

Kolumbusz ezután évekig "lobbizott" a spanyol királyi udvarban, és 1491 végére sikerült elérnie, hogy Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd támogassák útját, az expedícióhoz szükséges pénz nagyobb részét gazdag kereskedők és pénzemberek adták össze.

II. Ferdinánd és Kasztíliai Izabella fogadja Granada megadását / FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Az uralkodó párnál kiharcolta magának és utódainak a Don címet, az admirálisi rangot, valamit a felfedezendő szigetek alkirályi és főkormányzói tisztét, továbbá az esetlegesen innen származó jövedelmek egy részét.

HUSZONKILENC NAPIG HAJÓZTAK ANÉLKÜL, HOGY SZÁRAZFÖLDET LÁTTAK VOLNA, miközben majdnem foglyul ejtette őket a Sargasso-tenger felszínét borító barnamoszat szövedéke. 1492. október 12-én aztán a Nina fedélzetéről egy matróz szárazföldet pillantott meg.

1492. október 12-én szálltak partra / FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Kolumbusz ezt már Indiának vélte, a valóságban azonban a Bahamák egyik szigetén értek partot, amelyet lakói Guanahaninak neveztek, a spanyolok pedig a San Salvador nevet adták neki. A kis expedíció még érintette Kuba és Hispaniola partjait, majd egy vihar miatt visszafordult, és Lisszabonban kötött ki.

Végig abban a hitben maradt, hogy India partjait érte el.

Kolumbusz élete végéig abban a hitben maradt, hogy Kelet-Indiában járt, azt, hogy új földrészt fedezett fel, csak jóval később bizonyította be Amerigo Vespucci, akiről később a kontinenst elnevezték (Kolumbusz emlékét Dél-Amerikában Kolumbia neve őrzi).

Kolumbuszt hősként fogadták az udvarban, amikor visszatért első expedíciójáról / FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Spanyolországban hősként fogadták, A KIRÁLYI FELSÉGEKET LENYŰGÖZTÉK A MESSZI FÖLDRŐL HOZOTT BENNSZÜLÖTTEK, a dohány, az ananász és a pulyka, igaz, a keresett fűszerekből semmit sem találtak.

Kolumbusz még háromszor (1493-1496, 1498-1500 és 1502-1504 között) járt az Újvilágban, felfedezte a Kis-Antillákat, Jamaicát és Dél-Amerika partjait is érintette.

Kolumbusz partra száll az Újvilágban / FORRÁS: LIBRARY OF CONGRESS

Alkirályi hatalmával azonban visszaélt, a királyi udvarban is számos ellenséget szerzett, így amikor a csalódott, a beígért gazdagságot hiába kereső hispaniolai telepesek fellázadtak, A HELYZET RENDEZÉSÉRE KIKÜLDÖTT BÍRÓ BILINCSBE VERVE ŐT KÜLDTE HAZA. Sikerült ugyan tisztáznia magát, de tekintélyét és kiváltságos helyzetét elvesztette.

Utolsó, negyedik útján már semmilyen támogatást nem kapott, és emberei is fellázadtak ellene. Mivel nem volt hajlandó lemondani alkirályi címéről, a királyi udvarral perben-haragban állva, testben-lélekben megtörve (bár nem szegényen) halt meg Valladolidban 1506. május 20-án.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 06:00, szombat | Bulvár

Megérkezett a lappföldi Mikulás Budapestre

2023. November 29. 22:19, szerda | Bulvár

VIDEÓ - AZ EGYETLEN IDŐUTAZÓ kitalált története...

Einstein speciális relativitáselmélete óta tudjuk, hogy az időben lehet előre utazni. Egyelőre erre sincs módunk, de itt jönnek be a képbe a megmagyarázhatatlan történetek, furcsa történelmi események,

2023. November 28. 18:39, kedd | Bulvár

Hogyan vezet klímakatasztrófához az emberi fejlődés?

Mit rontottunk el a múltban, és mi vár ránk a jövőben?

2023. November 28. 18:09, kedd | Bulvár

A világ 10 leghatalmasabb maffiavezére, akikből pár máig szabadlábon van

Európában és Amerikában maffiák, Mexikóban kartellek, Kínában tridáok, Japánban yakuzák, a világot behálózzák ezek a hatalmas bűnszervezetek.