Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 27. 11:41, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Költségvetés – MSZP: a büdzsé nem fog megállni a lábán

Költségvetés – MSZP: a büdzsé nem fog megállni a lábán

Az MSZP véleménye szerint a jövő évi költségvetés nem fog megállni a lábán, az arra vonatkozó előterjesztést alapjaiban kellene megváltoztatni ahhoz, hogy elfogadható legyen – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Tukacs István. Az ellenzéki párt elutasítja a büdzsé tervezetét, ahhoz módosító javaslatokat sem nyújt be.

A nemzetgazdasági miniszternek a törvényjavaslat szerdán megkezdődött parlamenti vitájában elmondott expozéjára reagáló politikus úgy fogalmazott: Matolcsy György "továbbra is a tündérmesékben él", amikor úgy gondolja, hogy néhány egyszerű mondattal elintézhetőek a büdzsé problémái. Azt nem lehet "ráolvasással" megoldani, hogy a költségvetés nem fog megállni a lábán - mondta.
A képviselő közölte, a szocialisták úgy látják, hogy a büdzsé bevételi és a kiadási oldala is gyenge lábakon áll, ezért biztosak abban, hogy a későbbiekben egy erős korrekciót kell majd végrehajtani a költségvetésen.
Tukacs István szerint a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék véleménye szöges ellentétben áll a nemzetgazdasági miniszter által szerdán elmondottakkal. Hangsúlyozta: Matolcsy György nem volt hajlandó azzal foglalkozni, hogy a körülményeiben még nem ismert sárgacsekk-adó hogyan teremt akkora bevételt, amit papíron jeleztek. A nemzetgazdasági miniszter arra a megállapításra sem reflektált, amelyik szerint a bevételek harminc százaléka nincs alátámasztva – hívta fel a figyelmet Tukacs István.
Az MSZP úgy látja, hogy a költségvetésnek nincs elfogadható része, ezért azt egészében vetik el. Szerintük a büdzsét alapjaiban kellene megváltoztatni ahhoz, hogy elfogadható legyen, ezért a javaslathoz módosító indítványokat sem nyújtanak be, mert részleteiben sem érzik korrigálhatónak azt – közölte a képviselő.
Jelezte: ehelyett ősszel egy alternatív költségvetési javaslatot nyújtanak majd be, amelynek a progresszív személyi jövedelemadó, a tőkejövedelmek kulcsának felemelése, egy átgondolt járulékcsökkentési javaslat és egy növekedéspárti program is a része lesz.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.