Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 21. 13:33, péntek | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kocsis újratemetése - Folyamatosan érkeznek a búcsúztatásra

Kocsis újratemetése - Folyamatosan érkeznek a búcsúztatásra

A budapesti Szent István-bazilikában pénteken délben megkezdődött Kocsis Sándornak, az Aranycsapat legendás, 1979-ben Barcelonában elhunyt labdarúgójának búcsúztatása.

Délután 4 óráig különböző szervezetek, iskolák, csoportok képviselői állnak díszőrséget a 68-szoros magyar válogatott csatár urnája előtt, amely mellett Kocsis egy fiatalkori fényképe áll. Az urna mellé az érkezők egy-egy virágot, koszorút, fényképet, különböző emléktárgyakat helyeznek el.
Volt olyan idősebb szurkoló, aki ritkán látható, 8-as számú, Kocsis feliratú Barcelona mezben érkezett. Az idősebb korosztály többsége könnyeivel küszködve emlékezett a Magyarországon Kockának, Spanyolországban Aranyfejnek becézett futballistára: "Ötvennégyben is sírtunk, amikor kikaptunk a világbajnoki döntőben, én akkor 17 éves voltam. Elképesztő futballista volt, szerintem minden idők egyik legjobb csatára" - mondta az MTI-nek az egyik gyászoló.
A sorban többször is lehetett hallani egy-egy régi történetet Kocsisról, fejjátékára eképpen emlékezett egy idősebb szurkoló: "Emlékszem, az osztrákok ellen egyszer olyan erővel fejelte meg a labdát, hogy az odanyomta a kapus kezét a kapufához, a hálóőrnek pedig eltört a keze."
Kocsis Sándor, az 1954-es világbajnokság gólkirálya (11 gól) volt. Pályafutása során a Ferencvárosban, a Budapesti Honvédban, a svájci Young Fellows Zürichben és az FC Barcelonában játszott. A csatár a válogatottban 68 mérkőzésen 75 gólt szerzett, a magyar bajnokságban, a Ferencváros és a Honvéd színeiben 247-szer, míg a spanyolban 42-szer volt eredményes. Az 1954-es vb-n meccsenként átlagban szerzett 2,2 gólja a mai napig a leghatékonyabb csatárteljesítmény a világbajnokságok történetében.

Az FTC Baráti Kör képviselői állnak Kocsis Sándor urnája mellett a fővárosi Szent István-bazilikában 2012. szeptember 21-én. Az Aranycsapat 1979-ben, Barcelonában elhunyt legendás futballistájának hazaszállított hamvait egykori csapattársa, Puskás Ferenc mellé helyezik az altemplomban.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.