Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiváló hozamok az önkéntes nyugdíjpénztáraknál

Kiváló hozamok az önkéntes nyugdíjpénztáraknál

Elégedettek lehetnek a tavalyi hozamokkal az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai. A Stabilitás Pénztárszövetségbe tartozó intézmények – ez vagyon alapján a szektor 90 százalékát jelenti – a kezelésükbe tartozó vagyon 99,97 százaléka legalább az infláció elérő nyereséget produkáltak. A pénztári vagyon 60 százalékán 15 százalékosnál is nagyobb hozam keletkezett, ha pedig a teljes szektor teljesítményét átlagolnák, 15,57 százalékos hozamot kapnánk - írja a Világgazdaság.

A szép eredmények ellenére a szektor még mindig zsugorodik. A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma az év végén már 70 ezer fő alatt volt, az önkénteseké is csökkent, a szövetség tagjainál 1,11 millió ügyfél volt már csak. Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona tavaly komoly mértékben nőtt, 834 milliárd forintról 919 milliárdra, ebben Lehoczky szerint a hozam játszotta a legfontosabb szerepet. A tagdíjbevételek elmaradnak a 2007-es, 2008-as csúcsoktól, a szövetségben azonban már annak is örülnek, hogy 2012-ben 2011-hez képest nem csökkentek a befizetések, hiszen a cafeteria-elemek között nagy a verseny.

A nyugdíjpénztárak ráfordításait számottevő mértékben már nem lehet csökkenteni, a bevételek azonban tavaly sem fedezték a kiadásokat, így a szektor a PSZÁF adatai szerint 1,4 milliárd forintos működési veszteséget halmozott fel. Lehoczky szerint azonban a helyzet ennyire nem rossz, olyan években ugyanis, amikor pozitív hozamot ér el egy pénztár, a nem fizető tagok egyéni számlájáról a hozam terhére le lehet vonni azt az összeget, amely a minimális befizetés esetén a működési tartalékba kerülne, így 700 millió forinttal csökkenhet a veszteség.

Az egészségpénztáraknál jobb a helyzet. Az intézményeknél a tagok száma is nőtt tavaly, és lassan megközelíti az önkéntes nyugdíjpénztári tagságét. A tavalyi tagdíjbevétel 61 milliárd forint volt, ez csaknem 10 százalékkal nagyobb a 2011-esnél. Az egy pénztártagra jutó vagyon is növekedett, egy átlagos számlán az év végén csaknem 64 ezer forint volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során