Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 08. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiterjesztik a hatósági árat

Kiterjesztik a hatósági árat

Kiterjesztené a PB-gázra vonatkozó hatósági árat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal – tudta meg a Magyar Nemzet. A MEKH-nél a lap megkeresésére közölték, erre azért van szükség, mert jelenleg az augusztus 1-jén meghatározott, a korábbiaknál 10 százalékkal alacsonyabb árak nem vonatkoznak azokra a külföldi vállalkozásokra, amelyek hazai gázkiskereskedőknek értékesítik a termékeiket, miközben utóbbiak kénytelenek az alacsonyabb díjszabást alkalmazni a fogyasztóknak.

A földgázellátásról szóló törvényben meghatározott forgalom alapján most a külföldi vállalkozás csak abban az esetben minősül PB-gáz-forgalmazónak, amennyiben magyar bányafelügyeleti engedéllyel rendelkezik. Ennek hiányában viszont nagykereskedelmi tevékenysége során rá nem terjed ki a hatósági árra vonatkozó szabályozás. A MEKH a jogalkotónál kezdeményezi a törvény módosítását, hogy ezen vállalkozások tevékenységére is kiterjeszthető legyen az árszabályozás – áll a laphoz eljuttatott közlésben.

A szabályozás alá a lakossági fogyasztók számára történő vezetékes PB-gáz-szolgáltatás, a 11,5 kilogrammos palackos PB-gáz, valamint a lakossági fogyasztók számára értékesített tartályos PB-gáz ára tartozik. A hivatal által múlt héten közölt táblázat értelmében kiskereskedelmi forgalomban átlagosan 5112 forintba kerül augusztus 1-je óta a 11,5 kilós kiszerelés. A vezetékes PB-gáznál az alapdíj havi 1299 forintra csökkent, a gázdíj pedig 770,77 forintra mérséklődött a lakossági fogyasztók számára. A tartályos gáz esetében a tartályos propán ára kilogrammonként 436,18 forintra csökkent, míg a tartályos PB ára a háztartások számára kilogrammonként átlagosan 410,12 forintra esett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk