Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Február 14. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Kisiskolások vetélkedője a természetről

Kisiskolások vetélkedője a természetről

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a 2012/2013. tanévre a közelmúltban meghirdette a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt.

Erre 10 - 14 év közötti tanulókból álló, háromfős csapatok jelentkezhetnek. A területi döntőket március 22-én rendezik, Nógrádban ezt a salgótarjáni Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban tartják majd. A területi fordulókról a győztesek szereznek majd jogot arra, hogy a május 10-én és 11-én, Vértesbogláron megrendezendő országos döntőbe kerüljenek.

A verseny alapjában véve az 5-6-7. évfolyamok természeti, természet- és környezetvédelmi, biológiai tananyagához kapcsolódik majd szorosan, de természetesen ettől szélesebb információkkal is rendelkezniük kell majd azon csapatok tagjainak, akik eredményesebben szeretnének szerepelni. A kérdések és a feladatok érintik az általános madár- és élőhelyvédelmet, a NATURA 2000 Hálózatot, de vízgazdálkodási témakörök is előfordulhatnak majd. Érdekes - és várhatóan a nehezebbek közé tartozó - feladat lesz a madárhangok felismerése, melyből a területi fordulón 25-öt kell majd tudni megkülönböztetni. Egészen biztosan számolniuk kell majd a résztvevőknek az év fájának választott Házi berkenyére, és az év madarára, a Gyurgyalagra vonatkozó kérdésekkel is. A szervezők természetesen a fenti ismeretanyag elsajátításához szükséges ajánlott irodalmazást is közzétették, valamint az MME honlapján a madárhangok is tanulmányozhatóak - utóbbi a versenytől függetlenül is érdekes lehet minden természet iránt érdeklődő számára.

A versenyekkel kapcsolatos költségeket a szervezők állják, mivel erre fedezetet biztosít a Svájci Hozzájárulás alapja. A megnyert pályázatnak köszönhetően az idei évben nem lesz nevezési díj, valamint a területi és az országos verseny csapatainak az útiköltségét is a szervezők állják!

Amennyiben egy adott intézményből több csoport is érdeklődik a megmérettetés iránt, ezen esetekben az iskolai házi versenyeket március 1-ig kell majd lebonyolítani. A 10 - 14 év közötti általános iskolás fiatalokból álló, háromfős csapatok nevezését március 4-ig kell eljuttatni a területi fordulók rendezőinek. A nógrádi versenyt koordináló Karancs - Medves Természetvédelmi Alapítvány és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nógrád Megyei Csoportja a dsz@starjan.hu e-mail címen várja a nevezéseket. Az esemény további részleteiről felvilágosítás területileg Drexler Szilárdnál a +36 30 385 73 21-es telefonszámon, míg komplexen a www.provertes.hu honlap "oktatás, szemléletformálás" menüpontjában érhető el.

Forrás: nogradgeopark.eu/Kéri István

Címkék: madarak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 09:10, csütörtök | Helyi

Maruzsa Zoltán: idén 200 ezer notebook kerül az iskolákba.

Két éve 120 ezer digitális eszköz beszerzése történt meg, tavaly 140 ezer eszközé, az idén pedig 200 ezer notebook kerül a magyar általános és középiskolákba szerte az országban.

2024. Május 16. 08:54, csütörtök | Helyi

A fenntarthatósághoz és a digitalizációhoz fűződő viszonyról beszélgetett Áder János Kék bolygó podcastok felvétel.

A különböző generációk fenntarthatósághoz és digitalizációhoz fűződő viszonyáról beszélgetett Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastja következő két adásának nyilvános felvételén.

2024. Május 16. 08:21, csütörtök | Helyi

Megállapodással deklarálták az együttműködést.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, és a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka egységes szerkezetbe foglalta a két szervezet megújított együttműködési megállapodását.

2024. Május 16. 08:08, csütörtök | Helyi

Fico elleni merénylet - Kövér László mély megdöbbenésének adott hangot.

Mély megdöbbenéssel és teljes megütközéssel töltött el a Robert Fico elleni brutális fegyveres támadás híre - írta az Országgyűlés elnöke szerda este.