Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 18. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Kisebb áfa mellett kevesebbet csalnának?

Kisebb áfa mellett kevesebbet csalnának?

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését a zöldség-gyümölcstermesztésre is kiterjesztené a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, hiszen itt több áfa tűnik el, mint a sertés- és a tejágazatban összesen.

Támogatják az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését a szakmai szervezetek, de különösen fontosnak tartanák ezt a húságazat mellett a zöldség-gyümölcs ágazat esetében is, ahol becslésük szerint jelenleg a legmagasabb, átlagosan mintegy 40 százalék a feketegazdaság aránya. A zöldség-gyümölcs ágazatban ez a legóvatosabb becslések szerint is 55-60 milliárd forint áfabevétel-kiesést jelent a költségvetésnek. Ez összességében több, mint a hús, a baromfi és a tejágazatok áfájának kiesése együttvéve.

A modellszámítások szerint az áfacsökkentés nem okozná a jelenlegi adóbevételek visszaesését, miután az ágazat kifehérítése és a dinamikus fejlődés összességében, az egyéb adók és járulékok növekedésének figyelembevételével, a jelenleginél jóval nagyobb bevételeket biztosítana. Az EU által is megerősített konzervatív becslés szerint az alapvető élelmiszereket érintő áfacsalás összege éves szinten 128 milliárd forint. A csalások a zöldség-gyümölcs ágazatban okozzák a legnagyobb áfaveszteséget (50,478 milliárd forint), utána a húságazat (22,238 milliárd forint) valamint a malomipar és pékáruk (16,893 milliárd) következik, de jelentős a baromfi- (11,862 milliárd) és a tejiparban (11,047 milliárd) is. A cukor esetében 6,960 milliárd, a kávétermékeknél 5,580, a növényolaj esetében 3,331 milliárd az áfacsalások hatása - írta a <a data-cke-saved-href="http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/afacsokkentes-zoldsegre-gyumolcsre-is/" href="http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/afacsokkentes-zoldsegre-gyumolcsre-is/" _blank'="">piacesprofit.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.