Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 28. 14:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Kiöregedőben a háziorvosi szakma - csábítják a fiatalokat

Kiöregedőben a háziorvosi szakma - csábítják a fiatalokat

Az egészségügyi államtitkárság azt szeretné, ha minél több rezidens dolgozna a rendelőkben, ezért praxisonként másfélmillió forint támogatást adnának eszközbeszerzésre – mondta Beneda Attila kabinetfőnök a köztévében.

A háziorvosok átlagéletkora már megközelíti a 60-at, sok helyen pedig olyanok látják el a betegeket, akik már évekkel ezelőtt nyugdíjba mehettek volna.

Egy miskolci orvos több mint 30 éve háziorvos. Nyolc éve lehetne nyugdíjas, mégis dolgozik. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy nincs utánpótlás.

„Ha lenne valaki olyan fiatal kollega, aki vállalná ezt a munkát, akkor én szívem szerint úgy vezetném be a praxis munkájába, tevékenységébe, hogy mellettem dolgozzon vagy 2 évet. Tapasztalja, vegye át azokat az ismereteket, amik az ellátáshoz szükségesek” – mondta a háziorvos.

Az országban jelenleg 6800 háziorvosi körzet van, egyharmadukban már most is nyugdíjasok látják el a betegeket - kényszerből.

Többségük átadná a fiataloknak a praxist, ha lenne kinek. Évente ugyanis nagyjából 100 rezidens kezd a háziorvosi rendelőkben dolgozni, de közülük legfeljebb 60 marad hosszabb távon. Nincs például pénzük arra, hogy megvásárolják a praxist, illetve a szükséges eszközöket. A háziorvosok ezért is szeretnének plusz támogatást.

Úgy gondoljuk, hogy a következő egy-két évben a háziorvosi praxisok finanszírozását, nyilván a gazdasági teljesítő képesség függvényében, de sikerül olyan módon bővíteni, hogy az itthon maradásukat segítse – mondta Beneda Attila, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke a köztévében.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: orvos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.