Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Március 18. 08:35, hétfő | Helyi
Forrás: nyugat/web/zsuffa csaba

Kincsem, a csodakanca

Kincsem, a csodakanca

1874. 03. 17-én Gróf Blaskovich Ernő birtokán világra jött Kincsem, a csodakanca.

Pályafutása során 54 versenyen indult és valamennyit megnyerte.

Teljesítménye, amit azóta sem ért el a világ egyetlen versenylova sem, nemcsak tulajdonosának, hanem az egész magyar állattenyésztésnek szerzett hírnevet, megbecsülést szerte a világon.

Kincsem versenyló születési helyéről máig heves viták folynak, egyesek szerint Tápiószentmártonban, mások szerint Kisbéren látta meg a napvilágot. Az időponton 1874. március 14-én azonban nincsen vita.

Akárhogy is volt, a neve is telitalálatnak bizonyult, hiszen tulajdonosának, Blaskovich Ernőnek de az egész nemzetnek is kincset ért. Apja egy Combuscan nevű angol telivér volt, anyja Water Nymph, az ozorai Esterházy-ménes kancája volt.

Két éves korában kezdték meg felkészítését a versenyekre. 1876-ban élete első versenyén Berlinben megnyerte az 1000 méteres távot.

Trénere az angol Robert Hesp volt. Talán leghíresebb versenye az 1878-as baden-badeni volt ahol holtversenyben végzett az angol Prince Giles The Firsttel de, Blaskovich Ernő az akkori versenyszabályok értelmében ragaszkodott ahhoz, hogy hogy újraindítsák a futamot, amelyben Kincsem már hat hosszal győzött.

Az 54 versenyben győztes csodakanca

1879-ben vonult vissza és még nyolc évig élt. 13 évesen, születése napján március 17-én egy váratlan kólikarohamban pusztult el. Emlékét a gödi Kincsem-emlékpark őrzi. A budapesti galopp pálya főbejáratánál 1977-ben felállították életnagyságú bronzszobrát. Tápiószentmártonban a lovasparknak lett névadója, ahol 1999-ben nyílt meg a Kincsem Múzeum. Csontváza a budapesti Mezőgazdasági Múzeumban van kiállítva.

Kincsem volt az, aki fellelkesítette a magyar urakat, hogy a csodakancához hasonló paripákat tenyésszenek, amelyekkel majd öregbítsék a magyar lónevelés hírnevét, végig az egész világon.

A Majthényi Izidorok, a Baltazziak, Zichy Béla grófok, Dréher Antalok, Springer Gusztávok, Teleki László grófok, Apponyi Antalok, Geist Gáspárok, Luczenbacher Miklósok, a Rothschildok, a Sigrayak, Wenekheimek, Esterházyak, Harkányiak, Rohonczyak, Szemerék voltaképpen azért neveltek csikókat az utolsó ötven esztendőben, hogy utolérjék ama legendás Blaskovich Ernőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,