Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Január 28. 04:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Kilencvenhárom éve város Salgótarján

Kilencvenhárom éve város Salgótarján

A hagyományoknak megfelelően idén is január 27-én került sor a Salgótarján várossá nyilvánításának évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett városi ünnepi programokra.

1922. január 27-e nagybetűkkel került be Salgótarján történelem könyvébe. Azon a napon délelőtt 9 órakor dr. Förster Kálmán polgármester vezetésével az Acélgyári Olvasóegylet, azaz a Kohász Művelődési Központ nagytermében megalakult a város első képviselőtestülete.
A várossá nyilvánítás 93. évfordulóján koszorúzással egybekötött ülést tartott a Madách-hagyomány Ápoló Egyesület. A Kohász Művelődési Központnál rendezett koszorúzási ünnepségen Fekete Zsolt alpolgármester emlékezett az elődökre.
A József Attila Művelődési és Konferencia Központ színházterme adott otthont a városi díszünnepségnek, melyen Dóra Ottó polgármester mondott ünnepi köszöntőt. A városvezető felidézte a várossá nyilvánítás társadalmi és gazdasági előzményeit, megemlítve a későbbi, töretlen fejlődést, melynek során Salgótarján 1929-ben megyei városi rangot kapott, majd lett 1950-ben Nógrád megye székhelye.
A városvezető ugyanakkor elmondta: ma Salgótarjánnak sok tekintetben számos problémával kell szembenéznie. Ebben a folyamatban a tavaly ősszel hivatalba lépett önkormányzat legfontosabb feladatának azt tartja, hogy új munkahelyek teremtésével fiatalok és idősek számára is élhető és szerethető várost teremtsen mindenkinek.
- A városban a 2016-ban újrainduló felsőoktatás reményeink szerint sok salgótarjáni fiatalt vonz majd, olyanokat, akik tudására diplomaszerzésüket követően közös munkánkban számíthatunk – mondta Dóra Ottó. Nekik és annak a sok-sok dolgos embernek kívánunk az elkövetkező esztendőkben munkahelyeket teremteni, aki a saját és a város boldogulásáért szeretnének tenni, dolgozni.
Sok helyi polgár – akik a saját és közösségük erejével, kimagasló teljesítményükkel járultak és járulnak hozzá Salgótarján mindennapjaihoz – munkája az alapja ennek, akik közül a díszünnepségen Dóra Ottó, valamint Dániel Zoltán és Fekete Zsolt alpolgármesterek adták át a városi önkormányzat által alapított díjakat és kitüntető címeket. A város díszpolgára dr. Szvircsek Ferenc történész-muzeológus lett.
Az ünnepséget követően a közönség a Zenthe Ferenc Színház és a Nógrád Táncegyüttes „Palóc Madonnák” című előadását tekintette meg.

A díjazottak

„Salgótarján Díszpolgára” kitüntető cím - Dr. Szvircsek Ferenc, történész-muzeológus

Posztumusz „PRO URBE” kitüntető emlékérem - Ercsényi Ferenc
„PRO ARTE” művészeti díj - Homoga József, fotóművész
„Salgótarjánért Emlékérem” - Varga András, római katolikus esperes-főplébános
„Kultúráért” díj - Madách-hagyomány Ápoló Egyesület
„Egészségügyért” díj - Bujtárné Dr. Ottmár Piroska Zsuzsanna, háziorvos
„Salgótarján Közszolgálatáért” díj - Debreceniné Gál Gabriella, közigazgatási ügyintéző
„Salgótarján Sportjáért” díj - Szabóné Sipos Éva és Szabó Attila, testnevelő-edzők
„Salgótarján Gyermekeiért és Ifjúságáért” díj - Petőné Gál Ildikó, pedagógus
„Szociálpolitikáért” díj - Dr. Laczkó Zoltán, az NMKH nyugalmazott vezetője
„Salgótarján Közoktatásáért” díj - Ordasiné Kiss Katalin, a Dornyay Béla Tagiskola vezetője
„Salgótarján Közbiztonságáért” díj - Hidasi Béla, rendőr őrnagy
„Nemzetiségért és kisebbségért” díj - Verebélyi Károlyné, nyugalmazott óvodapedagógus
„Kultúra-mecénása” díj - Sinia Bútorgyártó Kft.
Salgótarján Gazdaságáért” díj - WAMSLER SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság

Címkék: salgótarján

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.