Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Augusztus 12. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Kiesett a gyermeke a mozgó gépkocsi hátsó üléséről

Kiesett a gyermeke a mozgó gépkocsi hátsó üléséről

Bírósági út nélkül vonták felelősségre az apát.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség megrovásban részesítette a közúti baleset gondatlan okozását elkövető 24 éves Nógrád megyei férfit, akinek 3 éves kisfia kanyarodás közben kiesett az autóból.

Az eljárás adatai szerint a férfi 2020. március 5-én délelőtt a családját szállította autójukkal Salgótarjánban, mellette anyósa, mögötte élettársa és 2 év 10 hónapos kisfiuk, valamint másfél éves kislányuk ült. Egyik gyermek sem volt gyermeküléseben elhelyezve, és a gépkocsi hátsó ajtajának gyermekzárjai sem volt bekapcsolva.

A Csokonai út és a Nagymező út útkereszteződésében a gyanúsított jobbra kanyarodott, miközben a kisfiú a jármű bal hátsó ajtaját kinyitotta, az útra esett a kanyarodó autóból, és nyolc napon túl gyógyuló állcsont-, valamint orrcsonttörést, továbbá tüdőzúzódást szenvedett.

A baleset oka az volt, hogy a gépkocsivezető megszegte a KRESZ 48. § (7) bekezdését, mely szerint a gépkocsiban 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekülésben rögzítve szállítható, melyben őt az üléshez tartozó biztonsági övvel külön is rögzíteni kell.

A férfi cselekménye közúti baleset gondatlan okozásának vétsége megállapítására volt alkalmas. Figyelemmel arra, hogy a balesetben a gyermeke sérült meg súlyosan, és a baleset más személyre nézve káros következményekkel nem járt, a Balassagyarmati Járási Ügyészség úgy ítélte meg, hogy a büntetlen előéletű, a cselekmény elkövetését elismerő és megbánó gyanúsított cselekménye olyan csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy vele szemben a legenyhébb büntetés kiszabása, így a vádemelés is szükségtelen. Ugyanakkor a KRESZ és a Büntető Törvénykönyv szabályait megszegte, ezért vele szemben szankciót kellett alkalmazni, így az ügyészség a rosszallását kifejezve megrovásban részesítette a férfit, egyben felhívta a figyelmét arra, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől, ellenkező esetben az eljáró hatóságok bírósági felelősségre vonását fogják indítványozni.

A gyanúsított tehát elkerülte a bírósági felelősségre vonást, az ügyészség intézkedése egyben a Balassagyarmati Járásbíróság tehermentesítését is szolgálta, mert nem kellett lefolytatnia a csekély tárgyi súlyú ügy miatt a büntetőeljárást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 26. 08:40, péntek | Helyi

Társadalmi összefogással Nógrád tisztaságáért!

A Nógrád vármegyei rendőröknek is fontos a környezetük védelme, ezért csatlakoztak a TeSzedd! kampányhoz.

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.