Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 31. 07:57, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiemelkedően sikeres évet zárt a Paksi Atomerőmű

Kiemelkedően sikeres évet zárt a Paksi Atomerőmű

Magyarország legtisztább és legolcsóbb villamos energiát termelő erőműve, a Paksi Atomerőmű Zrt. kiemelkedő gazdasági évet tudhat maga mögött.

Mind a biztonság, a rendelkezésre állás, és a termelés tekintetében, hangzott el a társaság Magyar Tudományos Akadémián tartott évindító sajtótájékoztatóján.

Az atomerőmű eddigi történetének – a 2010. év után – második legjobb termelési eredményével zárta a 2011. évet: tavaly a paksi atomerőmű 15.685 GWh-val a teljes hazai termelés 43,25 százalékával járult hozzá Magyarország biztonságos villamosenergia-ellátásához. Baji Csaba, a Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: az idei év legfontosabb célkitűzése a blokkok biztonságos és gazdaságos üzemeltetése. A paksi atomerőmű továbbra is az energiaellátás meghatározó, legolcsóbban termelő egysége, az átlagos teljesítmény-kihasználási tényezője közel 90 százalék volt. Az évente végzett közvélemény-kutatások szerint a lakosság bizalma 2011-ben is töretlenül magas – az atomenergia ipar tavalyi nehézségei ellenére–, a magyar lakosság közel háromnegyede egyetért azzal, hogy Magyarországon atomerőmű működik.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón a Célzott Biztonsági Felülvizsgálattal kapcsolatban elmondta, hogy a vizsgálat eredményei szerint az atomerőmű blokkjai megfelelnek a hazai hatóságok által előírt követelményeknek. A fejlesztés, a biztonságnövelő intézkedések végrehajtása tovább folytatódik: a szakemberek olyan műszaki megoldásokat is terveznek, amelyekkel akár a rendkívül kis valószínűségű hatásokkal szemben is növelhetik a tartalékokat, tovább fokozhatják az atomerőmű védettségét.

A részvénytársaság vezérigazgatója az idei év kihívásai között a biztonságos és gazdaságos üzemeltetés mellett az üzemidő-hosszabbítás feladatait említette. Elmondta, hogy 2011-ben a tervek szerint haladtak a programban: az erőmű az 1. blokk tervezett üzemidőn túli üzemeltetéséhez szükséges dokumentációt és engedélykérelmet 2011. december 5-én jóváhagyásra benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.