Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 12. 08:12, kedd | Helyi
Forrás: Business Insider/hvg/web/zsuffa csaba

Kiderült - nagy a baj amikor a légkörben elégve semmisülnek meg a műholdak

Kiderült - nagy a baj amikor a légkörben elégve semmisülnek meg a műholdak

Akár az ózonrétegben is kárt okozhatnak a légkörbe visszalépő és ott elégő műholdakból származó fémrészecskék egy új tanulmány szerint. Műholdakból egyre több van, és egyszer mindegyik pályafutása véget ér.

Csak visszalépnek a Föld légkörébe, ott elégnek, és kész – tartja a közvélekedés az élettartamuk végén a Föld körüli pályáról letérő műholdaktól (és más tárgyakról).

Valójában eddig a tudomány is azt gondolta, hogy ez viszonylag biztonságos. Majd jobban utánajártak, és kiderült: nem egészen.

Az elégő műholdak ugyanis fémrészecskéket hagynak a légkörben, melyek gyöngyházfényű (vagy poláris sztratoszférikus) felhők kialakulásához vezethetnek. A szivárvány színeiben pompázó felhők szépek ugyan, de legalább ilyen kártékonyak is: kárt tehetnek ugyanis az ózonrétegben.

Pedig műhold akad bőven a Föld körül, a Starlinket működtető SpaceX például épp most von ki 100 darabot – ezek is űrszemétként végzik, jó eséllyel a légkörbe belépve, és ott elégve.

A tanulmány szerint a sztratoszférában keringő részecskék körülbelül tizede származhat a repülőiparból, ami akár a Föld klímájára is hatással lehet az ózonrétegben okozott lehetséges kár miatt.

Fontos tehát annak megértése, hogy milyen veszélyt jelentenek ezek a Földre és ezáltal az emberekre is. Adódik azonban a kérdés, mit lehetne tenni: a BGR szerint a fából készült műholdak ötlete is jelenthet megoldást, a japán űrügynökség például már tesztel is ilyet.

A probléma tehát megoldásért kiált, az egyre több műhold ugyanis egyre több, az ózonrétegre káros fémrészecskét is hagyhat a légkörben.

Semmi sem tart ugyanis örökké, egyszer minden műhold pályafutása véget ér – csak úgy tűnik, nem mindegy, mi történik vele utána. Szerencsére már több kreatív elképzelésen is dolgoznak a szakemberek.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK! Csatlakozzon olvasóinkhoz!

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák