Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Március 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kevesebb leszázalékolási igény, lassú rokkant-felülvizsgálat

Kevesebb leszázalékolási igény, lassú rokkant-felülvizsgálat

A Világgazdaság azt írja, hogy várhatóan jövő év végéig fejezik be a csaknem 200 ezer megváltozott munkaképességű ember felülvizsgálatát, akik korábban rokkantsági nyugdíjban részesültek. A kormány célja a 200 ezer, korábban rokkantnak nyilvánított ember közül lehetőség szerint minél többet visszaterelni a munkaerőpiacra. Az első 'rehabilitáltak' legkorábban csak 2014-ben jelennek majd meg a munkaerőpiacon.

A hivatalos adatok szerint tavaly valamivel több, mint 44 ezer ember felülvizsgálatát végezte el a szakhatóság. Az érintettek 11 százalékáról állapították meg, hogy egészségkárosodásuk mértéke nem éri el a 40 százalékot, ezért ők elestek mind a rokkant-, mind pedig a rehabilitációs ellátástól. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalhoz közben 38 ezer új rokkantsági igény is érkezett. Ezek 22 százalékát elutasították, 25 százalék rehabilitációs ellátásra, míg a kérelmezők nagyobbik hányada rokkantsági ellátásra jogosultnak minősült.

A kormány célja a 200 ezer, korábban rokkantnak nyilvánított ember közül lehetőség szerint minél többet visszaterelni a munkaerőpiacra. Tavaly januártól ezért alakította át radikálisan a fogyatékos-ellátások rendszerét, megszüntetve a rokkant nyugdíjat, és kötelezve komplex felülvizsgálatra a rokkantakat.A felülvizsgálatnál az egészségi állapot szerinti funkcióképességeket, a foglalkoztatási előzményeket és lehetőségeket, a szociális körülményeket egyaránt figyelembe veszik. Amennyiben a felülvizsgálat arról rendelkezik, hogy valaki rehabilitálható, annak „együttműködési kötelezettsége van”. Ez kiterjed az aktív munkahelykeresésre, a felajánlott képzési vagy munkaerő-piaci programban való részvételre, valamint a rehabilitációs hatóság által felajánlott munkalehetőség elfogadására is. Nekik azonban előbb egy személyes rehabilitációs tervet állítanak össze, amelynek végrehajtását követően kell visszatérniük a munkaerőpiacra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket