Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 19. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kevesebb antibiotikumot, több hiperaktivitás elleni stimulánst kapnak az amerikai gyerekek

Kevesebb antibiotikumot, több hiperaktivitás elleni stimulánst kapnak az amerikai gyerekek

Kevesebb antibiotikumot, de több figyelemzavar és hiperaktivitás elleni stimulánst írtak fel receptre az Egyesült Államokban 2010-ben a 17 éven aluliaknak, mint 8 évvel korábban

- derül ki abból a trendelemzésből, amelyet a Pediatrics című szakfolyóirat júliusi számában ismertetnek a szerzők (http://pediatrics.aappublications.org).

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatósága, az FDA szakemberei a 2002-es és a 2010-es gyógyszerfelírási szokásokat vizsgálták a járóbeteg-adatbázisaiból származó információk elemzésével.
2010-ben összesen 263,6 millió receptet váltottak be 17 éven aluliak számára, ami 7 százalékkal kevesebb a 2002-es számnál, miközben a felnőttek körében ugyanebben az időszakban 22 százalékkal nőtt a beváltott receptek száma.
Tizenkét terápiás területen vizsgálták a felhasznált gyógyszerek mennyiségének változását. Ezek szerint 14 százalékkal csökkent az antibiotikumra szóló receptek száma, ami vélhetően annak a tájékoztató kampánynak köszönhető, amelyben az antibiotikumok túlzott használatának veszélyeire, a rezisztenssé váló baktériumok terjedésére hívták fel a szakemberek és a szülők figyelmét. A vizsgált időszakban 61 százalékkal csökkent az allergiára kiváltott receptek száma, 14 százalékkal a fájdalomcsillapítóké és 5 százalékkal a depresszió miatt felírt gyógyszereké.
Emelkedett ugyanebben az időszakban az asztma ellen felírt receptek száma (14 százalék), a figyelemzavar és hiperaktivitás kezelésére szolgáló gyógyszerek használata (46 százalék) és a fogamzásgátló szerre szóló kiváltott vények száma (93 százalék).
2010-ben a 12 év alattiak körében egy antibiotikum, az amoxicillin volt a legtöbbször felírt gyógyszer, míg a 12-17 éves korosztályban a Ritalin márkanéven ismertté vált metilfenidát, amellyel a figyelemzavart és a hiperaktivitást kezelik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.