Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Február 06. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Kevés bűncselekmény történt megyénkben

Kevés bűncselekmény történt megyénkben

Kiegyensúlyozottnak, szélsőségektől mentesnek nevezte Magyarország múlt évi bűnügyi-közbiztonsági helyzetét Papp Károly országos rendőrfőkapitány Budapesten, a rendőrség székházában tartott évértékelőjében.

Azt mondta, az ukrán válság és az illegális migrációval kapcsolatos kérdések komoly kihívások elé állították tavaly a rendőri szerveket, de átcsoportosításokkal jól reagáltak ezekre.
A rendőrfőkapitány hangsúlyozta azt is: a társadalom számára legérzékenyebb bűncselekményfajták közül az emberölések, a testi sértések, a rablások, a személygépkocsi-lopások, önkényes járműelvételek száma - ötéves átlagban - csökkent, ugyanakkor nőtt a garázdaságoké és a lakásbetöréseké.
A múlt évről azt mondta, kiemelt figyelmet fordítottak a három választással összefüggő feladatok ellátására, ezzel összefüggésben megemlítette: a rendszerváltás óta a tavalyi választásoknál fordult elő először, hogy a közbiztonság kérdése nem volt központi kampánytéma. Szintén kiemelt figyelmet fordítottak a települések közrendjének, közbiztonságának a javítására, a külső határok védelmére és a bevándorlási nyomás kezelésére, az állampolgárok szubjektív biztonságérzetének növelésére, valamint a közúti közlekedés biztonságának erősítésére.
Felidézte: az év második felében robbanásszerű változás következett be a magyar-szerb határszakaszon az illegális migráció szempontjából, ami miatt két megyei rendőr-főkapitányság állományát is meg kellett erősíteni. Szintén az év második felében nőttek a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvénybiztosítási feladatai a rendőrségnek.
A bűnügyi helyzettel összefüggésben az országos rendőrfőkapitány közölte: tavaly 309 394 rendőri eljárást regisztráltak, ez 13,8 százalékos csökkenés éves szinten. A nyomozáseredményességi mutató 47,4 százalékról 51,4 százalékra nőtt. Jelentősen, 30 százalékkal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma.
A statisztikát ismertetve azt is elmondta, hogy a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények 29,2 százalékát Budapesten, több mint 10 százalékát Pest megyében követték el, míg a legkevesebbet Vas, Nógrád, Tolna és Zala megyében. A százezer lakosra jutó bűncselekmények száma a fővárosban a legmagasabb, míg Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megyében a legalacsonyabb.

Címkék: rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.

2024. Április 30. 15:15, kedd | Helyi

Salgótarjánból akartak hazajutni.

Egy bátonyterenyei pár keverte magát nagy bajba, mert lekéste az autóbuszjáratot, és bűnös módját választotta a hazajutásnak.