Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2012. Január 15. 07:14, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Két magyar eltűnt

Két magyar eltűnt

A legújabb adatok szerint tizenegy magyar volt a balesetet szenvedett olasz óceánjáró hajón, s közülük kettőről egyelőre nincs hír: ők mindketten a hajó személyzetéhez tartoztak.

Közölte Érszegi Márk megbízott konzul szombat este Rómában.

Kilenc magyarról tehát biztos, hogy ők megmenekültek. Ezek: egy háromfős család, valamint egy fiatal pár, s négy magyar, akik a hajón, a Costa Concordián dolgoztak. Ez a kilenc ember szállodába került, illetve vannak köztük olyanok is, akik már elindultak hazafelé. Időközben nyilvánosságra hozták, hogy az eddig talált három halott közül kettő francia turista, a harmadik pedig a személyzet egyik perui tagja.

A Costa-cég egyik vezetője, Gianni Onorato szombaton cáfolta, hogy a hajó letért volna megszokott útvonaláról. Szerinte egyetlen biztos dolog van: a Costa Concordia egy sziklának ütközött, s utána a hajó kiürítését nehézzé tette a Concordia gyors megdőlése. A kapitány, Francesco Schettino azt nyilatkozta: ott, ahol voltak, a tengerészeti térkép szerint a vízmélységnek elegendőnek kellett volna lennie a biztos hajózáshoz.

Még a hajóban vannak?

Azt egyelőre nem tudni, pontosan mi okozta a bajt, ennek kiderítésére megkezdődött a vizsgálat. Az biztos, hogy a Costa Concordia nekiment valaminek: a törzsén egy hatalmas, 50 méteres lék keletkezett. Állítólag a hajó kapitánya a baleset után szándékosan vitte a hajót a közeli sziget partjai felé, hogy a sekélyebb vizekre érve könnyebb legyen az utasok kimenekítése. Egy francia utas, egy tapasztalt vitorlázó viszont azt nyilatkozta: a Costa Concordia eleve túl közel haladt a parthoz, mindössze másfél kilométerre voltak attól az ütközés pillanatában. A kutatóalakulatok vasárnap megpróbálják kihozni a hajó „fekete dobozait”, amelyek alapján kideríthető majd a pontos útvonal.

Az olasz parti őrség egyik illetékese szerint elképzelhető, hogy a luxushajó belsejében rekedt az a mintegy 70 ember, akiket a hatóságok még mindig eltűntként tartanak nyilván, s akik után továbbra is folyik a kutatás. Cosimo Nicastro kapitány elmondta: nincs ugyan olyan meggyőző bizonyítékuk, hogy bárki is lenne a hajó, a Costa Concordia belsejében, de mivel a környező tengerszakaszt tüzetesen átvizsgálták, s nem találtak további halottakat vagy túlélőket, ezt a lehetőséget nem lehet kizárni. Hozzátette: a búvárok a luxushajó vízzel elárasztott részeiben kutatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.