Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 26. 12:20, szerda | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Készítsük fel járműveinket a télre!

Készítsük fel járműveinket a télre!

A közlekedésben részt vevő járművezetőknek és gyalogosoknak tudatosan fel kell készülniük az őszi-téli időszakra saját maguk és a többi közlekedő biztonsága érdekében.

A közlekedésben részt vevő járművezetőknek és gyalogosoknak tudatosan fel kell készülniük az őszi-téli időszakra saját maguk és a többi közlekedő biztonsága érdekében.
Megváltoznak az út- és látási viszonyok, ezért fontos, hogy a gépjárműveket alaposan átvizsgáljuk, kötelező tartozékait szükség esetén pótoljuk, cseréljük és a téli gumiabroncsokat időben felrakassuk.
A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak, és lerövidítik a fékutat.
Elengedhetetlen továbbá az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése, de a közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.
Az őszi-téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit. Ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani.
Az út felülete az időjárás hatására csúszóssá válhat, ezért a fékút ilyenkor általában hosszabb, mint optimális fékezésnél. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat, és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor az autó már újra a kívánt irányban áll. A balesetek elkerülése érdekében tartsunk nagyobb követési távolságot és hajtsunk lassan.
Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó.
A téli hónapokra tervezett hosszabb autózás előtt mindig informálódjanak az érintett útszakasz időjárási és forgalmi viszonyairól, hogy felkészülhessenek a biztonságos utazásra, vagy éppen elhalaszthassák, lemondhassák azt. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb a tömegközlekedést választani.
Az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.
A közúti közlekedés során járműveiket ellenőrző rendőrök felhívhatják figyelmünket az adott útszakaszra, területre vonatkozó veszélyhelyzetekre. A rendőrség kéri, hogy ezeket az intelmeket vegyék figyelembe közlekedésük biztonsága érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 17:40, csütörtök | Helyi

NGM: az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg.

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

2024. Április 18. 17:00, csütörtök | Helyi

EM: Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban.

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM)

2024. Április 18. 16:30, csütörtök | Helyi

Adagolásjelölési hiba miatt kivonják a forgalomból egy epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszer két gyártási tételét-

Adagolásjelölési hiba miatt kivonják a forgalomból az epilepszia kezelésére szolgáló egyik gyógyszer két gyártási tételét

2024. Április 18. 16:16, csütörtök | Helyi

Influenza - NNGYK: 9800-an fordultak orvoshoz a múlt héten.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 8-14. között 9800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK)