Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 08. 13:39, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Kérik, hogy halasszák csütörtökre a repülőútjukat

Kérik, hogy halasszák csütörtökre a repülőútjukat

Több száz járatot voltak kénytelenek törölni szerdán is a légitársaságok a francia repülőtereken a légi közlekedésben dolgozók harmadik napja tartó sztrájkja miatt.

Az utasok előzetes értesítése miatt ugyanakkor nem alakult ki káosz a terminálokon.

A munkabeszüntetésben leginkább érintett légitársaság, az Air France szerdán tengerentúli járatainak 40, Európába közlekedő gépeinek 30 százalékát törölte előre, de a délelőtt folyamán tucatnyi járatról csak az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem indul el.

Az Air France hétfő óta 120 ezer e-mailt és SMS-t küldött szét utasainak a járattörlésekről és késésekről annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a káosz a repülőtéri pultok előtt. A légitársaság továbbra is arra kér mindenkit, hogy amennyiben lehetséges, halassza repülőútját csütörtök utánra, miután véget ért a munkabeszüntetés.

A pilóták legjelentősebb szakaszervezete, az SNPL szerint az Air France pilótáinak több mint hatvan százaléka csatlakozott szerdára a megmozduláshoz. Yves Deshayes az SNPL elnöke úgy tudja, hogy a légi közlekedésben dolgozók mintegy ötven százaléka vesz részt hétfő óta a sztrájkban, az Air France viszont azt közölte, hogy a pilóták 30, az légi kísérőknek pedig 15 százaléka jelezte részvételét a munkabeszüntetésben.

A pilóták közben bejelentették, hogy a sztrájk befejezését követő napon, pénteken fogadják delegációjukat a közlekedési minisztériumban. Ezt a tárca egyelőre nem erősítette meg. A szakszervezeti elnök azt mondta, hogy a tiltakozás esetleg folytatása – a február végi iskolai szünet idején – azon múlik, hogy mit tudnak elérni a pénteki megbeszélésen. „Ha a minisztériumnak vannak számunkra javaslatai, akkor felelősebb és okosabb lett volna a sztrájk vége előtt tudatnia velünk azokat. Az már biztos, hogy a sztrájkot csütörtök estig folytatjuk, hiszen a kormány előbb nem kíván minket fogadni” – tette hozzá.

A kötelező minimum szolgáltatás bevezetése ellen hétfőtől csütörtökig tartó munkabeszüntetés az első olyan tiltakozás, amelyben a francia légi közlekedésben dolgozók valamennyi kategóriája – pilóták, légi kísérők és a földi személyzet – közösen vesz részt.

A szakszervezetek a francia nemzetgyűlés által már elfogadott törvénytervezet ellen tiltakoznak, amely a légi forgalomban sztrájkolókat arra kötelezné, hogy részvételi szándékukat egy sztrájkban 48 órával korábban bejelentsék, és az utasokat 24 órával előre értesítsék a várható fennakadásokról. A szenátus február 15-én dönt a tervezetről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése