Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Április 16. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Kerékpározz józanul, biztonságosan!

Kerékpározz józanul, biztonságosan!

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága kerékpáros baleseteket megelőző programot indít.

A Nógrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a 2014. évet a kerékpárosok évének hirdeti meg. A biztonságos kerékpározás 3 fő alappilléren nyugszik.
Az első a józanság. A kerékpárt hajtó személy járművezetőnek minősül, így a közúti forgalomban is csak úgy biztonságos a közlekedés, ha nincs a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol. A közlekedésben való részvétel nem csak lehetőség, de felelősség is. A szeszesital csökkenti a reakcióidőt, tompítja az érzékszerveket és az észlelést, rontja az egyensúly érzéket, illetve ebből fakadóan a szeszesitaltól befolyásolt járművezetők a veszélyhelyzeteket is későn, vagy rosszul mérik fel.
Második legfontosabb a kerékpár kötelező felszereléseinek megléte, és a kerékpár jó műszaki állapota.
A kerékpárt a hatályos jogszabály szerint az alábbi tartozékokkal kell felszerelni:

- könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel,
- két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezettel, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
- hangjelző berendezéssel, amely csak csengőhangot adhat,
- egy előre fehér vagy kadmium sárga fényt adó lámpával,
- egy hátra piros fényt adó helyzetjelző lámpával,
- elől egy fehér, hátul egy, vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel, és
- legalább az első keréken, 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyán sárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával).
Tavasszal és nagyobb kerékpártúrák előtt célszerű ezek meglétét, állapotát, illetve a kerékre szerelt gumiabroncsokat átnézni, és a hibás tartozékokat időben cserélni, pótolni.
A harmadik nagyon fontos alappillér a láthatóság biztosítása, a kerékpár kivilágítására ugyan úgy figyelmet kell fordítani, mint a kerékpárt hajtó személy láthatóságára.
A fényvisszaverő mellény használata lakott területen kívül, sötétben és korlátozott látási viszonyok között kötelező.
A kerékpárosok sokkal sérülékenyebbek, mint a közlekedés többi résztvevői, hiszen védőfelszerelés nem kötelező, így azt csak kevesen alkalmazzák. Ha tehetjük lássuk el magunkat és gyermekeinket is kerékpáros bukósisakkal, valamint térd és könyökvédővel.
Végül, de nem utolsó sorban tartsák be a KRESZ szabályait és hajtsanak szabályosan, felelősséggel, hogy biztonságosan célhoz érjenek.

Vissza a kezdőlapra
Programok Nógrád megyében

Címkék: bicikli

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.