Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2012. December 17. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

KATA 2013 - KIVA 2013 - Új adózási formák

KATA 2013 - KIVA 2013 - Új adózási formák

Már e hónap elejétől élnek a KATA, KIVA új adózási formák, és már lehet jelentkezni ezen kisadózói és kisvállalati adók hatálya alá.

A KATA 2013 és a KIVA 2013 új adózási formák a bejelentés után következő hónap elsejétől élnek, de nagyon fontos tudnivaló, hogy a bejelentkezés során az űrlapon fel kell tüntetni a kisadózó által foglalkoztatott más kisadózót is. Ugyanis december elsejétől hatályosak a bejelentkezésre vonatkozó azon rendelkezések, melyek szerint nem csak a főállású kisadózókra vonatkozó adatok bejelentés kötelesek, hanem azok is, melyek a nála foglalkoztatott ugyancsak kiadózókra vonatkoznak.

A NAV oldalán is természetesen minden segítséget meg lehet kapni a bejelentkezés és maga az adózás formáit illetően, sőt számítási példákat is találhatunk itt, mely alapján könnyen el lehet dönteni, hogy melyik adózási forma a legkedvezőbb számunkra.

A KATA- kisvállalkozói tételes adó – az egyéni vállalkozók, egyéni cégek és kizárólag magánszemély taggal működő betéti társaságok által választható új adóforma, a kft-k ezt az adónemet nem választhatják. Ami a tevékenységi körök korlátozását illeti, pillanatnyilag a brókerek és biztosítási ügynökök nem tartozhatnak az új adózási forma alá.

A tételes adózás nagy előnye, hogy az adminisztráció minimálisra csökken, hiszen az adózó nem köteles a számviteli törvény szerinti könyvelést vezetni, Megkötés viszont, hogy a kisadózó összes bevétele nem haladhatja meg a hat millió forintot egy adóévben, ez a feltétele a havi ötvenezer forint tételes adófizetés lehetőségének. Ez az összeg a vállalkozókra vonatkozik, a mellékállású kisadózó huszonötezer forint tételes adót kell fizessen és kizárólag csak a bevételére vonatkozóan kell nyilvántartást vezetnie. Az iparűzési adó is egyszerűsített formában fizethető, évei ötvenezer forint összegben. A tételes adó megfizetésével nincs más adókötelezettség, ez magában foglalja a személyi jövedelemadót, a társasági adót az egészségügyi hozzájárulást és minden járulékot. A főállású kisadózó a tételes adó megfizetésével a biztosítás hatálya alá is tartozik, sőt jogosulttá válik munkanélküli ellátásra is, ezen ellátások számításakor havi 81 ezer 300 forintot vesznek számításba az ellátás alapjául. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a mellékállású kisadózó a tételes adó megfizetésével nem válik biztosítottá.

A KATA, KIVA új adózási formák közül a kisvállalati adó azoknak a vállalkozásoknak ad új lehetőséget, amelyeknél az előző évi létszám nem volt több 25-nél, bevétele pedig nem haladta meg az ötszáz millió forintot. Az adó mértéke 16 százalék, alapja pedig az előző évhez viszonyított eredménynövekedés, valamint a teljes bérköltség.


forrás: topkalkulatorok.hu

Címkék: adózás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 09:00, péntek | Helyi

Az agyra ható gyógyszerek tesztelését segítő megoldáson dolgoznak szegedi kutatók.

A korábbiaknál jobb vér-agy gát modellek létrehozását segítő eljárást dolgoztak ki a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársai, a megoldás segítheti az agyra ható gyógyszerek tesztelését is.

2024. Május 24. 08:55, péntek | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: megtalálták a negyedik áldozat holttestét.

Megtalálták a Verőcénél történt hajóbaleset negyedik áldozatának holttestét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK)

2024. Május 24. 08:00, péntek | Helyi

Fülledt idő záporokkal, zivatarokkal.

Marad a fülledt idő többfelé záporokkal és zivatarokkal, amelyeket helyenként felhőszakadás és jégeső kísérhet.

2024. Május 24. 05:21, péntek | Helyi

A pletyka tartja össze a társadalmat

Igyekszünk jól viselkedni, ha figyelembe vesszük, hogy mit beszélnek rólunk. Viszont a játékelméleti modell tanulsága szerint a társadalmi játszmát hosszú távon a szóbeszéd logikája irányítja.