Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kasszabotrány: változhat a határidő

Kasszabotrány: változhat a határidő

Módosulhat az online kasszára történő átállás állami támogatására kiszabott határidő – tudta meg a Magyar Nemzet. A nemzetgazdasági minisztérium soron kívül keresi a megoldást a forgalomból kivont pénztárgépek megrendelőinek megsegítésére.

A minisztérium, az adóhatóság, az érintett szakmai szervezetek, valamint a pénztárgép-forgalmazók és -gyártók részvételével megtartott rendkívüli ülésen megoldási javaslatok hangzottak el a kialakult helyzetre, különös tekintettel arra, hogy január 31-én lejár a gépek ötvenezer forintos állami támogatására szabott beüzemelési határidő, s a legnagyobb piaci szereplőként jegyzett Alt Cash Kft. az egyik olyan cég, amelynek online kasszájában a korábban már kiadott forgalmazási engedély ellenére utólag adócsalásra lehetőséget adó biztonsági hibát találtak.

Becslések szerint ötvenezer vállalkozás átlagosan 30–60 ezer forintos előleget fizetett már ki a cégeknek a forgalomból váratlanul kivont kasszákért. Akad olyan kereskedő, aki a jóval százezer forint feletti teljes vételárat is átutalta már a forgalmazóknak. Így nagyjából 2-3 milliárd forintnyi összeg az, amelynek visszafizetése egyelőre erősen kérdéses, mivel az Alt Cash Kft. és a forgalmazói engedélytől ugyancsak megfosztott Japan Cash Company Kft. az előlegeket továbbadta a gyártóknak. Ennek következtében mostanra több ezer hibás készülék halmozódik a raktárakban.

A lapnak több hoppon maradt kereskedő azt jelezte, hogy a forgalmazók egyelőre nem adnak biztató választ a már befizetett előlegek sorsáról, emiatt a vállalkozók közül többen a megélhetésüket, cégük jövőjét féltik. Olyan is akad, aki nem tervezi, hogy újabb kasszát rendel, holott ezzel megszegné jogszabályi kötelezettségeit. Információink szerint ugyanakkor a nemzetgazdasági tárca az előleget esetleg elveszítő kereskedők kártalanítására is keresi a megoldás lehetőségét, ám az biztosra vehető, hogy az online kasszára történő átállást segítő állami támogatástól önhibáján kívül, vagyis az engedélyek visszavonása miatt egyetlen vállalkozás sem fog elesni. Piaci híresztelések szerint egyébként a két forgalmazó cég koreai gyártású készülékeiben független szakértők olyan rejtett biztonsági hibát találtak, amely lehetővé tehette volna, hogy egy külső adathordozót a kasszához csatlakoztatva az adóhatóságnak a valóságtól eltérő információkat továbbítson a vállalkozás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk