Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Május 10. 14:03, szerda | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Kártékony SMS-ek veszélyei felhívás!

Kártékony SMS-ek veszélyei felhívás!

Ne feledjék, egy SMS is lehet kártékony!

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály munkatársai felhívják a lakosság figyelmét a csalók által használt üzenetek veszélyeire.


Az elmúlt időszakban több lakossági bejelentés is érkezett a rendőrségre olyan SMS-üzenetekre hivatkozva, amelyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére, esetleg megérkezésére emlékeztetik.

Az üzenet egy linket is tartalmaz, amelyet megnyitva – a felhasználói bizalom növelése érdekében – ismert csomagküldő szolgálat arculati elmeit is megjelenítik. A gyanútlan felhasználót arra akarják rávenni, hogy a linkre kattintás után telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony alkalmazást telepítsen,amely segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközökön tárolt adatokhoz.


A személyes adatok, képek, dokumentumok védelme érdekében az ilyen vagy hasonló SMS üzeneteket érdemes kattintás nélkül törölni.
Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsainkat!
- Ha csomagot rendelt, minden esetben ellenőrizze, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapja-e az értesítést, amelytől a csomagot várja!
- Fontos megemlíteni, hogy a csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez!
- A legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatnak a
küldemény kézbesítésének várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.
- Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes
megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárja be!
- Soha ne töltsön le vagy telepítsen ismeretlen forrásból származó alkalmazást
mobiltelefonjára, okoseszközére!


- Ezen kívül célszerű valamilyen biztonsági szoftver használata is, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését.

Király-Kollár Ramóna r. hadnagy
sajtóreferens

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.