Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Július 07. 10:00, kedd | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

Kárpótlásra kötelezték Romániát, mert az előzetesben ülőknek nem biztosít intimszobát

Kárpótlásra kötelezték Romániát, mert az előzetesben ülőknek nem biztosít intimszobát

Elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottaknak nem teszi lehetővé a párjukkal vagy házastársukkal töltendő intim együttlétet.

Elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért - a jogerős börtönbüntetésüket töltő rabokkal ellentétben - az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottaknak nem teszi lehetővé a párjukkal vagy házastársukkal töltendő intim együttlétet.

A román Hotnews.ro hírportál hétfői beszámolója szerint a hátrányos megkülönböztetés miatt Costel Gaciu, egy zsarolásért bíróság elé állított dési (Dej) uzsorás panaszolta be Romániát, aki csaknem két évig volt előzetes letartóztatásban, és ez idő alatt sem a kolozsvári rendőrségi fogdában, sem a szamosújvári (Gherla) börtönben nem tették lehetővé számára, hogy szexuális életet éljen feleségével.

Gaciu ötvenezer eurós kárpótlást igényelt az előzetes letartóztatásban elszenvedett "pszichikai kínzásért", végül a strasbourgi bíróság valamivel több mint 11 ezer eurót ítélt meg számára, az 1400 eurós perköltséget is beleértve.

Az EJEB precedens értékű döntése nehéz helyzetbe hozza a román belügyi tárcát és igazságügyi minisztériumot. A Ziarulring.ro portálnak egy ismert emberi jogi ügyvéd, Artin Sarchizian úgy nyilatkozott: elkerülhetetlen lesz az előzetes letartóztatásra vonatkozó jogszabályok módosítása, hiszen az valóban diszkrimináció, hogy az ártatlanság vélelmét élvező, előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottaktól Románia megtagad egy olyan jogot, amelyet a bűnösnek bizonyult elítélteknek viszont biztosít.

A román börtönökben kialakított intimszobákkal egyébként nem először találkozott a nemzetközi közvélemény. Idén áprilisban Costin Bumbut román fotóművész az ezekről készített fotósorozatával első helyezést ért el "építészet" kategóriában a Sony World Photography Awards 2015 nemzetközi fotópályázaton. A fotósnak nyolc év alatt sikerült felvételt készítenie Románia mind a 35 intimszobájáról, amelyeket a különböző büntetés-végrehajtó intézetekben alakítottak ki.

Románia uniós csatlakozása óta három havonta engedélyezi a börtönbüntetésüket töltő elítélteknek, hogy két órát kettesben töltsenek párjukkal vagy házastársukkal egy e célra kialakított intimszobában. Azok, akik börtönbüntetésük idején kötnek házasságot, első alkalommal 48 órát tölthetnek kettesben mennyasszonyukkal vagy vőlegényükkel, az első évben pedig havonta fogadhatják házastársuk látogatását a börtön intimszobájában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.