Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Április 11. 19:20, kedd | Külföld
Forrás: mti

Kanyaró - Újabb két halálos áldozat Romániában

Kanyaró - Újabb két halálos áldozat Romániában

Kettővel nőtt a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma Romániában, miután egy 17 éves kiskorú és egy másfél éves gyerek is életét vesztette - jelentették be kedden a román hatóságok.

Alexandru Rafila, a román egészségügyi miniszter személyes tanácsadója egy sajtótájékoztatón elmondta: a 17 éves lány nem csak kanyaróban szenvedett, hanem egyéb betegsége is volt. Rámutatott: sem a lány, sem a másfél éves gyerek nem volt beoltva kanyaró ellen.

Április 7-ig Romániában 4090 kanyarós megbetegedést jegyeztek. A járvány leginkább az ország nyugati részét érinti.

A kanyaró elleni vakcina beadatását gyermekeknek 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában a szülők egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított kampány hatására.

Az egészségügyi minisztérium kedden társadalmi vitára bocsátott egy törvénytervezetet, amely az oltást szabályozza. Romániában eddig nem létezett oltástörvény. A tervezet nem helyez kilátásba konkrét szankciókat azon szülők ellen, akik nem gondoskodnak arról, hogy gyermeküket beoltassák.

Florin Bodog román egészségügyi miniszter kedden elmondta, a most közzétett tervezetben egyelőre nem akarnak konkrét szankciókat megállapítani az oltás beadatását elmulasztó szülők ellen, mert aza cél, hogy a társadalom minél szélesebb körben elfogadja az oltástörvényt.

Hozzátette: a társadalmi vita során kiegészítik egy fejezettel, amely tartalmazni fog büntetéseket, amelyek minél nagyobb elfogadottságnak örvendenek és a gyerekek megfelelő beoltási arányát is szavatolják - mondta a miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.