Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 01. 17:33, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Kampány a fejtetvesség ellen

Kampány a fejtetvesség ellen

Paller Judit megbízott országos tisztifőorvos és Surján Orsolya Nógrád megyei tisztifőorvos adott tájékoztatást a fejtetvesség elleni országos kampány első eredményeiről Salgótarjánban.

Paller Judit megbízott országos tisztifőorvos és Surján Orsolya Nógrád megyei tisztifőorvos adott tájékoztatást a fejtetvesség elleni országos kampány első eredményeiről Salgótarjánban. A kampányt a nógrádi gyakorlat alapján indította el szeptemberben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.
Mivel a fertőzésben jelentős szerepe van a felismerés és a személyes tapasztalat hiányának, illetve a betegség eltitkolásának, az országos akció sikerességének egyik lényeges eleme a széleskörű felvilágosítás, a másik pedig az, hogy a szűrővizsgálatokat minél rövidebb idő alatt szervezzék meg a védőnők, járványügyi felügyelők közreműködésével.
A veszélyeztetett korosztály az óvodások és az általános iskolások köre. Utóbbiban magasabb a fejtetvesség mértéke, 1-10 százalék között mozog, az országos átlag pedig összességében 0,18 százalékkal emelkedett a tavalyi 1,68 százalékhoz képest.
Az eddigi tapasztalatok alapján a jövőben kiemelt figyelmet kell fordítani a bentlakásos intézmények gyermekközösségeire, ugyanis ezekben volt a legmagasabb az előfordulási arány.
Nógrád megyében a 2010 szeptemberében végzett tetvességi vizsgálatokhoz képest 60 százalékkal nőtt az ellenőrzött óvodások és iskolások száma. Ezzel a gyerekek 89 százalékát ellenőrizték, ami 42 százalékkal több, mint egy éve. Minden fejtetvesnek talált gyereknél megtörtént a kezelés. További cél, hogy a szülőket megtanítsák a fejtetvesség felismerésére és kezelésére, mert a tetvetlenítés nagyobb részét nem ők, hanem a védőnők végezték el.

Címkék: fejtetvesség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 05:34, péntek | Helyi

A felhőetetés okozta a dubaji heves esőzést?

Terjed a neten egy furcsa elmélet: tényleg a „felhőetetés” okozta a dubaji heves esőzést? Az Interneten már emberi beavatkozásnak tulajdonítják a dubaji esőzést, de a szakemberek árnyalták a képet.

2024. Április 19. 05:29, péntek | Helyi

Hszi Csin-ping májusi látogatása

Megbéníthatja a budapesti közlekedést Hszi Csin-ping májusi látogatása.

2024. Április 19. 04:58, péntek | Helyi

Rendkívüli sajtótájékoztató Salgótarjánban 2024. 04. 18.

Salgótarján - Becsó Zsolt országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott.

2024. Április 18. 17:40, csütörtök | Helyi

NGM: az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg.

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)