Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kaáli Intézet: „évente kétezer embert adunk az országnak”

Kaáli Intézet: „évente kétezer embert adunk az országnak”

Kaáli Géza szülész-nőgyógyásznak köszönhetően Magyarországon országos hálózattá fejlődött a lombikbébi program.

A fennállása 20. évfordulóját ünneplő intézményt eddig több mint százezer meddő pár látogatta meg. Az intézet a világ 6-7. legnagyobb lombikbébi centrumának tekinthető. A Rádió Orient műsorában az intézet vezetője beszélt a magyar finanszírozási rendszerről, a meddőség okairól és a kezelések eredményeiről.

A Kaáli Intézet az emberek legintimebb, legnehezebb problémáját, a terméketlenséget oldja meg. A Kaáli Géza szülész-nőgyógyász által alapított intézmény országos hálózattá fejlesztette hazánkban a lombikbébi programot. „A rendszerváltást követően a nálam tanuló ösztöndíjas orvoshallgatók vetették fel, hogy az amerikai intézményt Magyarországon is honosítani kellene. Az intézet most ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját” - beszélt a kezdetekről a Rádió Orient vendége.

„Ma már alig tudok elmenni valahová, hogy ne találkozzak saját lombikbébikkel. Jól eső érzés sikeres emberként látni a korábban a lombikban lévő babákat” - emelte ki az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége. Kaáli elmondta, a magyar központ a 6-7. legnagyobb lombikbébi centrum a világon. „Az országban jelenleg 8 intézet működik. Évente kétezer embert adunk az országnak. Eddig több mint százezer pár próbálkozott nálunk a gyermekáldással ” - hangsúlyozta az intézetvezető.

A Rádió Orient vendége liberálisnak, kielégítőnek értékelte a magyar törvényi szabályozást. „A magyar finanszírozás megfelelő, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár öt alkalommal fizeti a kezeléseket. Jól működik a rendszer, Európa sok országa büszke lehetne rá” - tette hozzá.

Magyarországon jelenleg körülbelül 150 ezer meddő házaspár él. A lombikbébi kezelést öt alkalommal igényelhetik, ezután majdnem mindenkinek születik legalább egy gyermeke. Az esetek 20-25 százalékában az ikerterhesség is előfordul. A szülész-nőgyógyász elmondta, ez a kezelések legnagyobb problémája.

A mesterséges megtermékenyítés és a lombikbébi program területén számtalan újdonság és szenzáció bukkan fel. Kaáli elmondta, az intézet minden kipróbált megoldást átvesz. „A jó megoldások előnyeit élvezni fogják betegeink” - hangsúlyozta.

A meddőség okai az esetek nagy százalékában feleződnek a férfiak és a nők között. A manapság népbetegségnek is tekinthető terméketlenség egyik legfőbb oka, hogy a fiatal nők karrierszempontból egyre távolabbra tolják a gyermekvállalás időpontját. Negyven éves kor felett pedig már nagyon nehéz hatékonyan teherbe ejteni a párokat. A Rádió Orient vendége elmondta, fontos, hogy probléma esetén minél hamarabb szakavatott kezekbe kerüljenek az érintettek. „Amennyiben 1-1,5 év után normálisan nem jön össze a terhesség, kivizsgálásra kell menni” - hangsúlyozta.

A stressz önmagában nem okoz meddőséget. Az azonban tény, hogy jobb lelki körülmények között könnyebb a kezelés elvégzése és a teherbeesés – emelte ki Kaáli. A szülész-nőgyógyász ezután a fogamzásgátló tabletták lehetséges hatásairól is beszélt. „A huzamosabb ideig fogamzásgátlót szedő hölgyek a tabletta abbahagyása után könnyen teherbe ejthetőek. Nekik van a legnagyobb esélyük a gyermekáldásra” - oszlatta el a kételyeket. Hozzátette, a kíméletes körülmények között végzett abortusz meddőséget okozó hatása minimális.

„Az intézet egyetlen feladata, hogy segítsen a terméketlenséggel küzdő pároknak. A legmodernebb eszközökkel és eljárásokkal, hálapénz nélkül igyekszünk kielégíteni igényeiket ”- emelte ki a közigazgatási rádió vendége. Hozzátette, az intézmény célja, hogy azok a párok, akik beavatkozás után mégis gyermektelenül maradnak, lelki megnyugvással távozzanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során