Városlista
2020. április 8, szerda - Dénes

Hírek

2020. Február 13. 14:06, csütörtök | Életmód
Forrás: mti

Jóval több élelmiszert dobnak ki a világon, mint korábban gondolták

Jóval több élelmiszert dobnak ki a világon, mint korábban gondolták

A korábbi kutatások mind alábecsülték a kidobott élelmiszer mennyiségét, holland kutatók szerint a világon minden emberre naponta 500 kalóriányi elpocsékolt élelmiszer jut.

Ha ez az élelmiszermennyiség nem menne a szemétbe, négy ember helyett öt is táplálékhoz jutna - írta csütörtökön a BBC News.

A tanulmány szerint a kereset növekedésével nő a kidobott élelmiszer mennyisége is. A kidobott ételek mennyisége akár kétszer akkora lehet, mint eddig hitték. Ez azért is sokkoló adat, mivel az ételhulladék mennyiségének csökkentése a klímaváltozás elleni küzdelem egyik kulcspontja.

Az ENSZ megállapítása szerint az összes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 10 százalékáért felelős a kidobott, elpocsékolt élelmiszer.

Az élelmiszerpazarlás megállítása nyereség a fogyasztóknak és a bolygónak is - hangsúlyozta Monika van den Bos Verma, a holland Wageningen Egyetem kutatója.

Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy naponta fejenként 214 kalória a globális élelmiszerveszteség. A holland kutatók azonban részletesen megvizsgálták a FAO, a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott adatokat és ebből számolták ki az élelmiszerhulladék valódi mennyiségét.

Kiderült, hogy napi hétdolláros bevételtől elkezd növekedni a kidobott étel mennyisége.

A FAO becslése még arról szólt 2015-ben, hogy a világ lakossága naponta 214 kalóriát dob ki. A holland tanulmány szerint azonban az elpocsékolt étel fejenként 527 kalória volt abban az évben - mondta el Thom Achterbosch, a Wageningeni Egyetem kutatója, rámutatva, hogy a FAO alaposan alábecsülte a globális élelmiszerveszteséget.

Az élelmiszerpazarlás jellemzően a gazdagabb országok problémája, de már a szegényebb országokban is egyre nagyobb gondot okoz. "Abból, ami jelenleg a konyhánkban van, négy helyett öt embert lehetne etetni, ha nem dobnánk ki ételt" - hívta fel a figyelmet a tudós.

A kutatók olyan egyszerű megoldásokat ajánlottak az élelmiszerhulladék csökkentésére, mint az élelmiszeradagok csökkentése. Mint hozzáfűzték, nagyon fontos, hogy változtassunk a magatartásunkon, például ne vásároljuk túl sokat egyszerre.

A Plos One folyóiratban közölt tanulmány nem foglalkozott azzal az élelmiszerveszteséggel, amely még az előtt keletkezik, hogy az élelmiszer a fogyasztóhoz kerül. Általános becslés szerint az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek egyharmada megy pocsékba vagy a fogyasztóhoz jutás során, vagy a konyhában.

A globális célkitűzés az, hogy 2015 és 2030 között világszerte felére csökkentsék az élelmiszerhulladék mennyiségét.

"Ez alapvetően a legfenntarthatóbb módja annak, hogy megoldjuk a világ élelmiszerproblémáit a jövőben" - mondta Martine Rutten, a tanulmányon dolgozó egyik kutató.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 07. 14:02, kedd | Életmód

A koronavírus-betegek öt százalékánál alakul ki tüdőgyulladás

A koronavírus-fertőzött betegek öt százalékánál alakul ki különböző súlyosságú tüdőgyulladás - közölte Madurka Ildikó aneszteziológus, intenzív terápiás orvos, tüdőgyógyász az M1-en hétfő esti műsorában.

2020. Április 07. 07:32, kedd | Életmód

Gyermekek körében ritkább a végzetes betegség

Az új típusú koronavírus fertőzésének tünetei az amerikai gyermekek körében enyhébbek, ritkább a végzetes betegség

2020. Április 05. 18:01, vasárnap | Életmód

Különösen ajánlott most bevásárlólistát készíteni

Ajánlott bevásárlólistát készíteni, hiszen ezzel lerövidíthető a vásárlásra fordított idő, ami különösen fontos a koronavírus-járvány idején - hangsúlyozta a dietetikus az M1 csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

2020. Április 04. 18:05, szombat | Életmód

Először bizonyították, hogy érzelmeket fejez ki az egerek "arca"

Német tudósoknak sikerült először bizonyítaniuk, hogy az egerek "arca" érzelmeket fejez ki - írta a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.