Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 29. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Jön a 240-es svájci frank árfolyam?

Jön a 240-es svájci frank árfolyam?

Elemzők szerint 240 forint is lehet a harmadik negyedévben a svájci frank árfolyama, akkor is, ha nem romlik tovább jelentősen a piaci hangulat.

Az alpesi deviza - mint menedék deviza – folyamatosan tovább erősödik az euróval szemben. Ma reggelre a keresztárfolyam az 1,14-es szint fölött van és közben már egy svájci frankért több mint 235 forintot kérnek a bankközin.

Hiába túlértékelt a frank, egy ideig ne számítsunk jelentős gyengülésre - mondta Török Zoltán a Raiffeisen Bank vezető elemzője a portfolio.hu-nak. Az árfolyamrögzítés nem rossz módszere a devizahitelesek megsegítésének még akkor sem, ha egyébként inkább a problémák szőnyeg alá söprésének mondható. Török szerint Európa megúszhatja további államcsődök nélkül a következő éveket, de ehhez sok változáson kell keresztülesni.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője rövidtávon nem is tudta sok jóval biztatni a devizahiteleseket: ameddig Európa - és mostanában az Egyesült Államok - adósságproblémája fennmarad, addig a svájci frank is felértékelt lesz. Márpedig az adósságprobléma nem orvosolható hosszú évekig. Mindazonáltal a jelenlegi túlértékeltsége a svájci franknak a következő hónapokban enyhülhet valamelyest. Ősszel a 210-220-as szintig mehet le az árfolyam.

Annyiban azonban optimista a szakértő, hogy további gyors felértékelődést sem tart valószínűnek. A frank erősödésének jelenleg két technikai gátja van, az egyik a középtávú erősödő trendcsatorna széle, a másik pedig a korábbi történelmi rekord árfolyam szint. Ez az euró és a svájci frank viszonylatában valamivel az 1,14-es jegyzés alatt található. A paritás eléréséhez még több mint 10 százalékot kellene erősödni a franknak, és az elmúlt évek felértékelődési ütemének fennmaradásával is csak 2012 végére valósulhatna meg.

Az elmúlt hónapok statisztikái alapján már jól látható a gazdaság lassulása, a romló külkereskedelmi mérleg, a lassuló konjunktúra. Ebben a tekintetben már most is problémát jelent az erős frank. Sajnos jelenleg a frank az egyetlen igazi menedék-deviza, miután a dollárra rávetül az Egyesült Államok adósság-leminősítésének árnya, a japán jen túlzott erősödését pedig néhány hónappal ezelőtt jegybanki intervencióval állították meg.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: frank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére