Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Szeptember 20. 14:16, csütörtök | Belföld

Jobbik: 'vérlázító', hogy az ügyészség elutasította a Mátsik elleni feljelentést

Jobbik: 'vérlázító', hogy az ügyészség elutasította a Mátsik elleni feljelentést

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában elutasította - a Mansfeld Péterre is halálos ítéletet kérő - Mátsik György volt ügyész elleni feljelentést, az indoklás pedig szerintük egyenesen "vérlázító".

Az egyik feljelentő, Szilágyi György országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy értékelte, az indoklás hemzseg a "szakszerűtlenségektől, a jogi hibáktól és a történelemhamisításoktól". Emlékeztetett: az ügyészség azért utasította el a feljelentést, mert az abban hivatkozott cselekmény nem bűncselekmény, az egykori ügyész az akkor hatályos törvények alapján kért halálbüntetést ötvenhatos forradalmárokra. Szilágyi György ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: már a nürnbergi perben is kimondták, hogy a hatályos törvények betartása nem lehet felmentő körülmény, a feljelentők a kommunista bűnök elévülhetetlenségéről szóló törvény alapján várták az ügyészégi vizsgálatot. "Vajon amikor ma Magyarországon az ügyészség kiad egy ilyen indoklást, akkor vajon a legfőbb ügyésznek van-e felelőssége és nem kellene-e Polt Péternek lemondania?" - tette fel a kérdést. Felidézte, hogy Polt Péter édesapja Polt Miklós volt, aki "a Kádár-rezsim alatt a Legfőbb Ügyészségen a bírósági főosztály örökös vezetője" volt. Lehet, hogy ezért nem történhet ezekben az ügyekben előrelépés? - vetette fel az ellenzéki politikus. A döntés ellen a négy feljelentő közül Mansfeld László, az 1956-os forradalom után kivégzett Mansfeld Péter testvére élhet panasszal, nyolc napon belül. Szilágyi György ugyanakkor ismertette, hogy Mansfeld László nem fog panasszal élni, mert már "nem hisz az igazságszolgáltatásban, nem hiszi, hogy valaha elnyerik büntetésüket a felelősök és feleslegesnek érzi, hogy panasszal éljen". A Jobbik szerint ezzel a döntéssel az ügyészség "szembeköpi az áldozatokat és családtagjaikat" - mondta Szilágyi György.

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -