Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 14. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jobb az égés kezelésére a meleg víz, mint a hideg?

Jobb az égés kezelésére a meleg víz, mint a hideg?

Az égési sérülés vagy leforrázás hideg vízzel való kezelése az általánosan leginkább elfogadott kezelése a bőr megnyugtatásának, lehűtésének. Egy új tanulmány szerint azonban ennek épp a fordítottja, vagyis a melegvíz ajánlott – írja a Fox News.

A melegvíz ugyanis a leghatékonyabb módszer a szöveti károsodás, valamint a véráramlás helyreállítására az érintett bőrfelületen. Svájci kutatók egy felfűtött fémsablont használtak arra, hogy azonos méretű és mértékű égési sérülést idézzenek elő patkányokon.

Ezt követően a patkányok egyik csoportját 17 fokos hidegvízes gézzel kezelték, másik részüket pedig egy 36 celsius fokossal. A harmadik kontrollcsoport tagjai pedig semmilyen kezelést nem kaptak. Az égési sérülés mértékét a kezelést követő egy, majd 24 óra múlva, végül 4, majd 7 nap elteltével ellenőrizték.

24 óra elteltével a nem kezelt patkányoknál az égési sérülés a szövetek mélyére kiterjedt, míg a másik két kezelt csoportnál a hideg vagy a melegvíz megakadályozta azt. Négy nap elteltével a patkányok mindegyikénél kialakult bizonyos szöveti károsodás, de a melegvízzel kezelt patkányokon ennek mértéke szignifikánsan kisebb volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.