Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Jó szezonra számít a Balatontourist

Jó szezonra számít a Balatontourist

Jó szezonra számít a Balatontourist Zrt. az általa közvetlenül és közvetve működtetett 18 balatoni kempingben, ahol az eddigi vendégéjszakák száma, valamint az előfoglalások mennyisége és befolyt előlege is felülmúlja 5 százalékkal a tavalyit - tájékoztatta Székely Ferenc vezérigazgató-helyettes az MTI-t hétfőn.

Az SCD Csoport balatoni kemping-hálózatot tartalmazó érdekeltségeit tavaly megvásároló Turisztika Hungária Kft. kemping-tulajdonos projektcégei közül 16 ellen indult felszámolási eljárás, de ez nem befolyásolta eddig az egységek idei szezonra történő megnyitását és működtetését.
Székely Ferenc beszámolója szerint a kempinghálózat működtetését koordináló Balatontourist Zrt. a nagyobb egységeit (Balatonfüreden, Siófokon, Balatonszemesen és Révfülöpön) maga üzemelteti, a többit franchise rendszerben működteti bérlők bevonásával. A kempinghálózatához az idén csatlakozott együttműködési megállapodással a szántódi Rév kemping is, továbbá a társaság üzemelteti a Siófok Club 218 Apartman-házat és a Balatonlellei Part Hotelt is.
A tapasztalatok szerint az előszezonban eddig kiugróan nőtt a holland, lengyel és cseh vendégek száma, és kisebb mértékben ugyan, de emelkedett az osztrák és német turisták száma is. Elmaradt ugyanakkor az időjárásra kifejezetten érzékeny magyar vendégek érdeklődése a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az eddigi 5 százalékos növekedést a társaság a szolgáltatási színvonal növelésének és az aktívabb marketing munkának tudja be, remélve, hogy a növekedés a szezon egészére is jellemző lesz. (A cég által üzemeltetett szálláshelyeken az elmúlt évben a vendégéjszakák száma stagnált, mert bár a 161 ezres vendégforgalom 8,4 százalékkal felülmúlta a korábbi évit, de a vendégek tartózkodási ideje mintegy 9 százalékkal csökkent.)
A vezérigazgató-helyettes szerint az utóbbi években erősödött az időjárás szerepe a foglalási döntésekben, ezért a vendégek az érkezésük előtt egyre rövidebb idővel foglalnak csak helyeket. A korábban tipikusnak tekintett egyhetes nyaralások mellett mind gyakoribbak az 1-2 napos, sokszor Balaton körüli kerékpározáshoz kapcsolódó foglalások, és egyre népszerűbb a szezonbérlet. (Szezonbérletet azok váltanak, akik egész nyárra lakókocsikat telepítenek egy-egy kempingbe, és ezeket a szálláshelyeket a tulajdonos vagy az alkalmazottai fix díjért használják kempingzárásig.)
Tendenciaként érzékelhető a Balatonnál a kempingező életformát kedvelők, de ehhez eszközökkel nem rendelkező vendégek számának növekedése is. Számukra bérelhető mobilházakat, bér-lakókocsikat és berendezett, felszerelt bérsátrakat biztosítanak. A változó igényekhez tartozik, hogy ma már nem elég csak szálláshelyet kínálni, élményt is kell nyújtani a vendégeknek - mondta a vezérigazgató-helyettes. Ezért a cég kempingjeiben kiemelt szerep jut a szállásdíjért járó szórakozató programoknak.
Az idén összesen mintegy 160 millió forintot fordítottak a tulajdonosok a kempingek karbantartására, illetve a vendégfogadási színvonalának javítására. Egyebek közt új mobilházakat telepítettek, gyermekmedencét újítottak meg, bővítettek vizesblokkokat, vagy a medence fűtésénél napenergia tértek át.

Címkék: Turizmus-Balaton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során