Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jézusnak felesége volt?

Jézusnak felesége volt?

Egy, az időszámításunk után 4. századból származó kopt kézirat legalább is ezt állítja. A most bemutatott pergamen két, Jézus asszonyára utaló szövegrészletet tartalmaz: 'Jézus mondá nekik, a feleségem (...) 'A feleségem tanítványommá válhat'. A Jézus feleségének evangéliumaként is emlegetett dokumentum hitelesnek tűnik.

A kopt kéziratot Karen King, a Harvard korai kereszténységet kutató történésze mutatta be, hozzátéve, hogy a pergamen tulajdonosa szeretné megőrizni névtelenségét. King korábban is több, apokrifnak számító evangéliumot hozott nyilvánosságra, és számos könyvet jelentetett meg a témában. A pergament tavaly kapta meg tanulmányozásra, és az egyetem egy kis kutatócsoportja segített a szöveg elemzésében. A történész szerint, bár a névjegykártya méretű tekercsdarab kora, a tinta fakulása és a kopt írás alapján is eredetinek tűnik, nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni: egyelőre csak annyi biztos, hogy létezett egy korai keresztény közösség, ami tényként kezelte Jézus házasságát. Ráadásul, a korabeli iratok sem számolnak be Jézus 'családi állapotáról', erről tehát nincs biztos adat, http://www.livescience.com/23284-jesus-wife-gospel-suggests.html olvasható a livesscience.com tudományos híroldalon.

A keresztény közösségekben már nagyon korán, a Jézus születése utáni második században vita kezdődött arról, hogy a hithű keresztények házasságban vagy cölibátusban éljenek -s nem kizárt, hogy a most bemutatott kézirat is a házasságpártiak javára akarta dönteni a mérleget. Bár Jézus feltételezett feleségéről azóta is születnek teóriák - sokan Mária Magdolnát tekintik asszonyának - a Római Katolikus Egyház viszont éppen a kanonizált Jézus- életút miatt nem engedélyezi házas embereknek és nők számára a papi hivatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk