Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Február 09. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd

Jelentős fejlesztések a balassagyarmati moziban

Jelentős fejlesztések a balassagyarmati moziban

A balassagyarmati képviselő-testület nemrégiben született határozata értelmében komoly fejlesztések lesznek tavasszal a helyi Madách Moziban.

A beruházások jóvoltából digitális technikájú – úgynevezett 3D-s – filmeket is játszhatnak majd a jövőben.

Közismert tény, hogy mostanában igencsak lecsökkent a vidéki mozik látogatóinak tábora. Ennek fő okát abban kell keresni, hogy a filmforgalmazó – és működtető cégek óriási előnyben részesítették a nagy tömegeket vonzó fővárosi „plaza-mozikat”, méghozzá úgy, hogy a korszerűsítések által bevezetett digitális technika háttérbe szorította a hagyományosabb vetítési formákat.

Ráadásul a piacvezető vállalkozók megkövetelték, hogy a nagy közönséget vonzó, „kasszasiker-várományos” alkotások, már kizárólag ebben a 3D „formában” jelenjenek meg, így viszont eleve esélytelen volt, hogy ezek a vidéki filmszínházakba is lekerüljenek. Nem volt más választás, mint az átállás. A digitális fejlesztésekbe belekezdő vidéki mozik – például Nagykanizsa, Gödöllő, Cegléd – kedvező tapasztalatokkal gazdagodtak, hiszen valamennyi helyen visszaállt lényegében a 2000-es év környéki látogatószám.

Az esélyt észrevéve és a körülményekhez alkalmazkodva Balassagyarmat is lépett ez ügyben. A Bajcsy úti intézmény üzemeltetője az önkormányzattal közösen tavaly beadta pályázatát a digitális fejlesztésre. Végül tíz település részesült kedvező elbírálásban, de Balassagyarmat nem volt közöttük. Így más megoldás után kellett nézni. Többfordulós, heteken át tartó egyeztetések során született meg az új változat, annak érdekében, hogy februárban ne álljon le kényszerből a gyarmati mozi, sőt, lehetőleg szolgáltatás-bővítés történjen s ne kelljen Budapestre utazni egy-egy új, Oscar-díjas produkció megtekintéséért. Ennek lényege, hogy az önkormányzat vásárol egy használt projektort (vetítő-berendezést), legfeljebb tízmillió forintos költségen, amit aztán bérbe ad a mozi üzemeltetőjének.

A két fél szerződést köt, amelynek értelmében az üzemeltető háromévi városi támogatás megváltásaként kapja meg a beruházási segítséget, és továbbra is vállalnia kell a gyermek – és diákvetítések biztosítását, a művészfilmek forgalmazását, és az épületben lévő Civitas Fortissima Kiállítóhely működtetését. Három hónapon belül pedig be kell szereznie a 3D-s átálláshoz szükséges hang- és képrendszert, a vászon és a teremkialakítás költségeit. Ha ezt nem teszi meg, felbontják a megállapodást, és akár értékesítheti, vagy más bérlő kezébe is adhatja a tulajdonos a mozit. Minden garanciális és szervizköltséget, valamint az eszközhasználattal járó teljes körű felelősséget is az üzemeltető vállalja.

Természetesen az eddigi szolgáltatások megmaradnak, miként a RockTáncház sem költözik új helyre. Ezzel lényegében nem csupán megmentik a gyarmati filmszínházat, hanem az önkormányzat számára hasznosabb, a vállalkozó számára pedig ösztönzőbb rendszer alakulhat ki – nem utolsósorban pedig várhatóan a nézőszám is emelkedik, akár a mostani évi tizenötezerről a két-két és félszeresére.

Forrás: nport.hu/Hegedűs Henrik

Címkék: mozi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.