Városlista
2024. június 9, vasárnap - Félix

Hírek

2014. Október 12. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jegyzői feladatok a választáskor és azt követően

Jegyzői feladatok a választáskor és azt követően

Értekezletet tartott október 9-én a Csongrád Megyei Kormányhivatal a megye illetékességi területén működő önkormányzatok jegyzőinek. A jegyzők számára mind az országgyűlési, mind a helyi önkormányzati választások lebonyolítása jelentős többletmunkát jelent. Az október 12-i választás lezárultával és a jogerős eredmények megszületésével sem érnek véget a jegyzői feladatok; az új polgármesterek és az új képviselő-testületek megválasztása után több határidős feladat jogszerű végrehajtása is az ő feladatkörükbe tartozik. A tanácskozás napirendjén éppen ezért az önkormányzati választásokkal kapcsolatos jogszabályváltozások, és az azt követő jegyzői teendők szerepeltek.

A fórumot Juhász Tünde kormánymegbízott nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta: bár a megyei kormányhivatalok az önkormányzatok törvényes, és az Alaptörvénnyel összhangban álló működésének őreivé is váltak, a felügyeletet ellátó főosztály mindig törekedett a szakmai segítségnyújtáson alapuló együttműködésre. Arra kérte a jelenlévőket, szorgalmazzák és segítsék ezt a törekvést, hogy - mint fogalmazott – közösen haladhassanak tovább az egyszerűbb, áttekinthetőbb, és a törvényesség szabályainak is megfelelően működő közigazgatás felé vezető úton.

A téma fontosságát igazolja, hogy a szakmai fórum teljes létszámban megjelent, minden helyi önkormányzat jegyzője jelen volt. A résztvevők négy előadást hallgathattak meg a kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti és Hatósági Főosztályának referenseitől a következő napok aktuális teendőiről.

Az értekezleten elhangzott: az új választott képviselők és polgármesterek a választópolgárok bizalmából kapott felhatalmazás alapján döntenek a helyi közösséget érintő ügyekben. Ahhoz, hogy ezt a tevékenységüket felelősséggel, a köz érdekében és külső befolyástól mentesen lássák el, a jogszabályok többféle előírást határoznak meg működésükkel, tevékenységükkel kapcsolatban. Ennek törvényes előkészítésében jegyzőkre hárul a legtöbb feladat. Íme ezek közül a legfontosabbak:
1. A választás eredményét megállapító választási bizottság a választás eredményének jogerőssé válását követő három napon belül átadja a megbízólevelet a megválasztott képviselőknek. A törvényi határidő betartásának biztosítása a választási bizottság mellett a jegyzőnek, mint a helyi választási iroda vezetőjének a kötelezettsége.

2. Azokon a településeken, ahol október 12. után új polgármester tölti be a tisztséget, polgármesteri munkakörátadást kell tartani. A munkakörátadáshoz jogszabályban tételesen meghatározott dokumentumokat és egyéb iratokat kell előkészíteni, ezek teljes körű és határidőben történő biztosítása a jegyzők feladata. A munkakörátadáson a leköszönő és az újonnan megválasztott polgármester, valamint a jegyző mellett a kormányhivatal képviselője is jelen van; a munkakör átadása pedig jegyzőkönyv aláírása mellett kerül dokumentálásra.

3. A választást követő 15 napon belül minden helyi önkormányzatnál – függetlenül attól, hogy történt-e változás a polgármester és/vagy a képviselő-testület tagjainak személyében – alakuló ülést kell tartani. Az alakuló ülés előkészítéséért, az ülésen tárgyalandó napirendek, előterjesztések elkészítéséért a jegyző a felelős. A jegyző tanácskozási joggal részt vesz az alakuló ülésen; amennyiben az ülés során jogszabálysértést tapasztal, a törvényesség őreként a polgármester és a képviselő-testület felé jelzéssel él.

4. Az alakuló vagy azt követően ülésen a képviselő-testület kötelezettsége a helyi önkormányzat és a szervei szervezeti és működési szabályzatának felülvizsgálata, illetve módosítása. Ezen önkormányzati rendelet előkészítése, jogszabályoknak való megfelelésének biztosítása szintén a jegyző feladatkörébe tartozik. A szervezeti és működési szabályzat felülvizsgálata, illetve módosítása azért is nagy jelentőséggel bír, mert ebben az önkormányzati rendeletben kell rendelkezni az új képviselő-testület által kialakítani kívánt bizottsági rendszerről. A bizottsági elnökök és tagok megválasztására pedig a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendelet módosítását és jegyző által történő kihirdetését követően, az alakuló vagy azt követő ülésen kerülhet sor.

5. Az alakuló ülésről – ahogy a képviselő-testület valamennyi üléséről – jegyzőkönyv készül, amelyet a polgármester és a jegyző ír alá, aláírást követően pedig a jegyző feladata a jegyzőkönyv elektronikus formában történő felterjesztése 15 napon belül a kormányhivatal részére.

6. A választást követően a jegyzők feladata az újonnan mandátumot szerző képviselők és az újonnan megválasztott polgármesterek tájékoztatása az összeférhetetlenséget illető, irányadó jogszabályokról. A vonatkozó előírások jegyző általi ismertetésére akár már az alakuló ülésen sor kerülhet annak érdekében, hogy az esetleges összeférhetetlenségi helyzetek minél előbb, de legkésőbb a rendelkezésre álló 30 napos törvényi határidőn belül megszüntetésre kerülhessenek.

7. Az önkormányzati képviselők és a polgármesterek a megválasztásuktól, majd ezt követően minden év január 1-jétől számított 30 napon belül vagyonnyilatkozatot kötelesek tenni. Az érintettek a saját vagyonnyilatkozatukhoz csatolni kötelesek a velük közös háztartásban élő házas- vagy élettársuk, valamint gyermekeik vagyonnyilatkozatait is. A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségre vonatkozó 30 napos határidőre tekintettel célszerű már az alakuló ülésen a jegyzőknek felhívni a polgármester és a képviselők figyelmét e kötelezettségre és részükre átadni a kitöltendő formanyomtatványokat.

8. Amennyiben az adott településen nemzetiségi önkormányzati választásokat is tartanak, azok érvényessége és eredményessége esetén az alakuló ülés megtartásával, az összeférhetetlenségi eljárással és a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel kapcsolatos feladatok jogszerű előkészítéséért és biztosításáért szintén a jegyző felel.

Juhász Tünde kormánymegbízott a jegyzői értekezleten hangsúlyozta: a kapcsolattartás eddigi ismert formái, mint például a jegyzői értekezletek, a Megyei Államigazgatási Kollégiumi ülések mellé újakat is ajánl a kormányhivatal: a járási hivatalvezetők ezen túl készséggel vesznek részt a hozzájuk tartozó települések közgyűlésein, képviselő-testületi ülésén, lakossági fórumokon vagy nyújtanak segítséget bármilyen ügyben, ami a helyi közösség érdekében áll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 08. 09:20, szombat | Belföld

Háromdimenziós légtérellenőrző lokátort adtak át Veszprémben

Minden háború emberek döntéseinek eredményeképpen indul el - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Veszprémben, a Magyar Honvédség új háromdimenziós légtérellenőrző lokátorának átadóján.

2024. Június 07. 08:47, péntek | Belföld

KSH: 6,4 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

2024. Június 07. 08:46, péntek | Belföld

Visszalép a Fidesz jelöltje Budapesten!

Szentkirályi Alexandra visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz-KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán.