Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 01. 14:32, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Jegybankelnök-jelölés - MSZP: Matolcsy György nem testesíti meg a szakmaiságot és nevetséges közszereplő

Jegybankelnök-jelölés - MSZP: Matolcsy György nem testesíti meg a szakmaiságot és nevetséges közszereplő

Az MSZP szerint a miniszterelnök által jegybankelnöknek jelölt Matolcsy György nem testesíti meg a szakmaiságot és egy nevetséges közszereplő, Varga Mihály pedig csak "ügyvezető" gazdasági miniszter lesz a kormányban, így az ellenzéki párt egyikük kinevezését sem támogatja a gazdasági bizottság pénteki ülésén - jelentette ki a testület ülése előtt Tukacs István újságíróknak.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére, akit Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter vált a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.
Tukacs István pénteken úgy fogalmazott: Matolcsy György volt az, akinek a minisztersége alatt a magyar gazdaság recesszióba fordult, a neve összefonódott a kapkodó költségvetési politikával, a túladóztatással, a megszorításokkal, a nyugdíjkassza elrablásával és számtalan olyan intézkedéssel, amelynek szakmai, közgazdasági alapja nem volt.
Az MSZP szerint Matolcsy György produkciója gazdasági miniszterként nem súlyos, hanem "szánalmas", hiszen a magyar gazdaság teljesítménye jelenleg a 2006-os szinten áll, a fogyasztás a 2003-as, a beruházások pedig a 2000-es szintre csökkentek, vagyis Matolcsy Györgynek "sikerült a gazdaságot a nullára hűtenie".
Emellett a szocialisták szerint Matolcsy nevetséges közszereplő, hiszen ő volt az, aki "a keserves magyar valóság mellett tündérmesét álmodott, ötletszerű gazdaságpolitikai ügyeket képes volt unortodox módszerként tálalni, és aki piros pöttyöt képzelt az újszülöttek fenekére" - mondta Tukacs István.
Az MSZP álláspontja szerint tehát Matolcsy Györgyön sem a szakmaiságot, sem a tekintélyt nem lehet számon kérni. "Attól, hogy az udvari bolond eldobja a csörgős sipkáját, még nem lesz belőle aranykulcsos kamarás" - fogalmazott Tukacs István.
Hozzátette: szerinte Varga Mihály csak ügyvezető gazdasági miniszter lesz a kormányban, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök pénteken nyilvánvalóvá tette, hogy a gazdasági miniszter mozgástere nulla, mivel nincs más útja, mint az eddigi gazdaságpolitika továbbvitele.
Az MSZP felszólítja Matolcsy Györgyöt, hogy ne tegyen kárt az MNB-ben és a monetáris politikában, valamint óvja meg a jegybank függetlenségét. Ismertette: Orbán Viktor a pénteki interjúban meghatározta azt is, hogy mi a dolga Matolcsy Györgynek az MNB élén: a kormányfő azt várja az MNB-től, hogy feladva önállóságát és függetlenségét a kormány gazdaságpolitikájának alárendelten cselekedjen. Ez példátlan a jegybank történetében - véli az MSZP.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk