Városlista
2022. október 7, péntek - Amália

Hírek

2012. Február 10. 07:30, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újabb csörte a Falkland-szigetek miatt

Újabb csörte a Falkland-szigetek miatt

A falklandiak mindaddig bírják London támogatását, amíg britek akarnak maradni.

Jelentette ki csütörtökön a Stockholmban tartózkodó David Cameron brit kormányfő, reagálva az argentin elnök keddi beszédére, amelyben Cristina Fernández de Kirchner az Atlanti-óceán déli részének militarizálásával vádolta meg Nagy-Britanniát.

Az elnök asszony egyúttal közölte akkor: országa hivatalosan panaszt tesz az ENSZ-nél amiatt, hogy a britek egyik legmodernebb hadihajójuk oda vezénylésével súlyosan veszélyeztetik a térség békéjét. Csütörtökön tovább ment, azokra a brit sajtóértesülésekre reagálva, hogy London egy nukleáris tengeralattjárót is a térségbe küld, közölte: kormánya pénteken előadást tart az ENSZ-ben arról, hogy Nagy-Britannia „atomfegyvereket telepít a térségbe".

Cameron pedig - aki skandináv és balti vezetőkkel találkozott a svéd fővárosban - azt mondta erre sajtóértekezletén: „Argentína az ENSZ-nél járva rá fog jönni, hogy az önrendelkezés támogatása a világszervezet alapokmányának egyik fő pontja. A Falkland-szigetek lakói fenn akarják tartani kapcsolatukat az Egyesült Királysággal, és mi gondoskodunk arról, hogy ezt megtehessék, ennek érdekében pedig megfelelő módon megvédjük a szigeteket" - jelentette ki Cameron.

Rafael Correa ecuadori elnök azzal a felhívással fordult csütörtökön a latin-amerikai országokhoz, hogy Argentína támogatására hozzanak büntetőintézkedéseket Nagy-Britannia ellen. „Miért ne hozhatna Latin-Amerika szankciókat Anglia ellen e barbarizmus, XXI. századi gyarmatosítás miatt?" - tette fel a kérdést az elnök Twitter-profilján.

Egyre nagyobb a brit-argentin feszültség a falklandi háború 30. évfordulójának közeledtével. Argentína az év elején ismét megerősítette területi igényét a Falkland-szigetekre, és felszólította a brit kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat a terület hovatartozásáról. Buenos Aires 1982 áprilisában rohanta le a spanyolul Malvin-szigeteknek nevezett szigetcsoportot, ám a 74 napos háborúban alulmaradt a brit haderővel szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 07. 13:19, péntek | Külföld

EU-csúcs - Prágában az ukrajnai háború és az energiaválság a legfőbb napirendi témák

Az ukrajnai háború és az energiaválság lesznek a legfőbb témák az Európai Unió 27 tagállamának pénteki informális csúcstalálkozóján Prágában

2022. Október 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Frontex: Egy hét alatt több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az unió területére

A múlt héten több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az Európai Unió területére, 20 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző héten - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.

2022. Október 05. 13:39, szerda | Külföld

Cseh nagykövet: megállapodás született a nyolcadik szankciós csomagról

Az uniós tagállamok nagykövetei politikai megállapodásra jutottak az állandó képviselők bizottságában (Coreper) az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomagról.

2022. Október 05. 13:35, szerda | Külföld

Von der Leyen: az EU kész tárgyalni a gázárak felső határának megszabásáról

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását