Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Február 08. 11:41, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Új tömegközlekedési szolgáltatót keres a megyeszékhely

Új tömegközlekedési szolgáltatót keres a megyeszékhely

Új tömegközlekedési szolgáltatót keres Salgótarján a Nógrád Volán Zrt. helyett - közölte a város polgármesteri kabinetje az MTI-vel.

A város vezetése 2013. január elsejétől olyan szolgáltatóval kíván megállapodni, amely a városban élők megelégedésére, a település vezetésével együttműködve nyújtja a szolgáltatást - derül ki a közleményből.
A dokumentum azután született, hogy a Nógrád Volán Zrt. harminc százalékkal csökkentette járatai számát a február 4-én életbe lépett új menetrendjében, és tarifáit 5,7 százalékkal emelte. Salgótarján jelenleg perben áll a Nógrád Volán Zrt.-vel.
A kabinetiroda közölte: az előző kormány megszüntette a kedvezmények árkompenzációját a helyi tömegközlekedésben, így 2006 és 2010 között országosan 1,6 milliárd forintja esett ki a szolgáltatóknak. Ezt az üzletágak közötti keresztfinanszírozással kezelték egy ideig, ám az üzletágak elkülönítésével a helyi járatoknál halmozódott fel a veszteség.
A cégek ezt az elmúlt két évben - jellemzően tárgyalások útján - megpróbálták a városokon behajtani. Az országban egyedüliként a Nógrád Volán Zrt. peresítette 200 millió forintos követelését Salgótarjánnal szemben - áll a közleményben.
Az önkormányzat 40 millió forinttal támogatja a helyi tömegközlekedést, emellett 17 millió forint értékben vásárol éves tanulóbérleteket, ennél több pénzt azonban nem tud adni - közölte az önkormányzat.
Kitérnek arra is, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége törvénymódosító javaslatot fogalmazott meg a helyi tömegközlekedés ügyben. Az erre fordítható állami támogatás 92 százalékát ugyanis jelenleg a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) kapja, és a maradék nyolc százalékon osztozik 70 vidéki város.

Címkék: Nógrád Volán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:15, péntek | Helyi

Karate Eb - Megvan a magyar csapat.

Kihirdették a magyar válogatott keretét a május 8. és 12. között sorra kerülő zadari karate Európa-bajnokságra.

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.