Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Március 09. 06:44, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Új kiállítások Füleken

Új kiállítások Füleken

Két szezonnyitó új kiállítás is látható a Füleki Vármúzeumban.

Szombaton, vagyis március 10-én délután 3 órakor nyílik meg a vár Bebek-tornyában a „Lélek által szemlélve - szakrális ábrázolások a Palócföldön” című néprajzi kiállítás, valamint a Gömöri Fotóklub tárlata „Gömör, ahol élünk” címmel.
Az Esztétikum és öltöztetett szakrális ábrázolások a Palócföldön címet viselő kiállítás a palócok által lakott területről összegyűjtött öltöztetős Mária-ábrázolásokat és szakrális textileket mutatja be. Az eredetileg templomokban, kolostorokban, kápolnákban és magánházakban elhelyezett tárgyakat Lengyel Ágnes, a balassagyarmati Palóc Múzeum igazgatója, valamint férje, Limbacher Gábor a Veszprém megyei múzeumigazgató a Palóc Múzeum és az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményeiből válogatta.
Agócs Attila, a kiállítások házigazdája elmondta: a néprajzi kiállítással párhuzamosan nyílik meg a Gömöri Fotóklub „tárlata is, ahol a Gömörben élő, illetve a régióból elszármazott alkotók az egykori vármegye természeti és kulturális örökségének szépségeit, valamint lakosságának jellegzetes vonásait mutatják be. A Bebek-toronyban Bial Péter, Boholy Zoltán, Benedek László, Csomós Árpád, Kovács Attila, Telek Gyula, Szőke Attila, Majoros Csaba, Fejes Zsuzsanna, Gaál Lajos, Képessy Imre, Krausz Ilona, Balogh Krisztina és Gyetvai Zoltán mutatkozik be. Mindkét kiállítás május 13-ig látogatható.
Füleken a Városi Honismereti Múzeumban 2012. március 12-én 16,00 órakor történelmi kiállítás is nyílik „Az 1848/49-es szabadságharc hősei” címmel a forradalom és szabadságharc kevésbé ismert alakjait ismerhetjük meg. A tárlat társszervezője a Felföldi Baranta Szövetség, a Füleki Gimnázium és Máday Norbert. Az ünnepélyes megnyitón fellépnek a füleki iskolák diákjai. Ez a kiállítás 2012. április 11-ig tekinthető meg.

Címkék: fülek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 06:00, szombat | Helyi

Speedmarathon!!!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata.

2024. Április 19. 19:52, péntek | Helyi

A KDNP Nógrád vármegyei választmányának ülése

A Kereszténydemokrata Néppárt Salgótarjáni Alapszervezete látta vendégül a párt vármegyei választmányát csütörtökön délután a Szent József -plébánia Réz Marián termében.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.