Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2012. Február 05. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Új kiállítás nyílt a pásztói Csohány galériában

Új kiállítás nyílt a pásztói Csohány galériában

A pásztói születésű Munkácsy-díjas grafikusművészre, Csohány Kálmánra emlékeznek a napokban a Nógrád megyei városban.

Az emléknapon ezúttal a művész magyar költők verseihez készült illusztrációiból nyílt kiállítás - tájékoztatott a pásztói múzeum művészettörténésze.
Shah Gabriella elmondta, hogy a pásztói múzeum Csohány Galériájában megnyíló, 35 művet felvonultató kiállításon zömében Ady Endre költeményei ihlette grafikákat mutatnak be, de több Áprily Lajos-, Illyés Gyula- és Kassák Lajos-vers is megelevenedik.
Ez a válogatás szándékos, hiszen idén ünnepeljük Ady Endre születésének 135., Áprily Lajosénak és Kassák Lajosénak 125., Illyés Gyuláénak pedig a 110. évfordulóját - tette hozzá.
A művészettörténész felidézte, hogy Csohány Kálmán már főiskolás korában számos megbízást kapott a Móra Ferenc Könyvkiadótól és más kiadóktól, de sokat rajzolt a maga kedvére is. Készített illusztrációkat magyar, román és bolgár népballadákhoz, rajzokat Weöres Sándor, Nagy László, Csokonai Vitéz Mihály verseihez, Tersánszky Kakuk Marcijának páratlanul eredeti illusztrációival pedig egyszerre a grafikusok élgárdájába emelkedett.
A versillusztrációit bemutató, születésének 87. évfordulóján megnyíló tárlat október 13-ig látható.
A Pásztói Múzeumban 2001-ben nyitották meg a grafikusművész állandó kiállítását, és két éve hozták létre a Csohány Kálmán Galériát. Akkor, születésének 85. évfordulóján Nibelungok- és Cigánydalok-sorozatából állítottak össze tárlatot. Csohány Kálmán 1980-ban halt meg Budapesten, kívánságára szülővárosában helyezték örök nyugalomra.

Címkék: Csohány Kálmán

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 07:52, szerda | Helyi

Hideg idő sok napsütéssel

Kezdetben a Dunántúlom, elsősorban délnyugaton átmeneti hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat, de jelentős mennyiség sehol sem valószínű.

2023. Február 08. 07:30, szerda | Helyi

Tuning élőben: elkészült az AMTS 2023 nyereményautója!

Tuning élőben: elkészült az AMTS 2023 nyereményautója! A Westendben épült át az Automobil és Tuning Show idei fődija, a SEAT Leon ST FR

2023. Február 07. 13:28, kedd | Helyi

Szén-monoxid-szivárgással, kéménytűzzel és gépjárműtűzzel indult a hét!

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő tegnap este egy balassagyarmati, Mikó Zoltán utcai családi házban.

2023. Február 06. 11:09, hétfő | Helyi

Börtön felé vezető út

A salgótarjáni rendőrök előterjesztést tettek annak a 22 éves férfi letartóztatásának indítványozására, aki többször követett el vagyon, illetve személy elleni erőszakos bűncselekményeket.