Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Február 05. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Új kiállítás nyílt a pásztói Csohány galériában

Új kiállítás nyílt a pásztói Csohány galériában

A pásztói születésű Munkácsy-díjas grafikusművészre, Csohány Kálmánra emlékeznek a napokban a Nógrád megyei városban.

Az emléknapon ezúttal a művész magyar költők verseihez készült illusztrációiból nyílt kiállítás - tájékoztatott a pásztói múzeum művészettörténésze.
Shah Gabriella elmondta, hogy a pásztói múzeum Csohány Galériájában megnyíló, 35 művet felvonultató kiállításon zömében Ady Endre költeményei ihlette grafikákat mutatnak be, de több Áprily Lajos-, Illyés Gyula- és Kassák Lajos-vers is megelevenedik.
Ez a válogatás szándékos, hiszen idén ünnepeljük Ady Endre születésének 135., Áprily Lajosénak és Kassák Lajosénak 125., Illyés Gyuláénak pedig a 110. évfordulóját - tette hozzá.
A művészettörténész felidézte, hogy Csohány Kálmán már főiskolás korában számos megbízást kapott a Móra Ferenc Könyvkiadótól és más kiadóktól, de sokat rajzolt a maga kedvére is. Készített illusztrációkat magyar, román és bolgár népballadákhoz, rajzokat Weöres Sándor, Nagy László, Csokonai Vitéz Mihály verseihez, Tersánszky Kakuk Marcijának páratlanul eredeti illusztrációival pedig egyszerre a grafikusok élgárdájába emelkedett.
A versillusztrációit bemutató, születésének 87. évfordulóján megnyíló tárlat október 13-ig látható.
A Pásztói Múzeumban 2001-ben nyitották meg a grafikusművész állandó kiállítását, és két éve hozták létre a Csohány Kálmán Galériát. Akkor, születésének 85. évfordulóján Nibelungok- és Cigánydalok-sorozatából állítottak össze tárlatot. Csohány Kálmán 1980-ban halt meg Budapesten, kívánságára szülővárosában helyezték örök nyugalomra.

Címkék: Csohány Kálmán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.