Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Szeptember 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új készítmény ad reményt a szklerózis multiplex-es betegeknek

Új készítmény ad reményt a szklerózis multiplex-es betegeknek

Egy új gyógyszert segíthet csökkenteni a szklerózis multiplex-ben szenvedő pácienseknél a betegség relapszáló állapotának gyakoriságát.

A BG-12 nevű gyógyszert szedők csoportjában az eddigi adatok alapján mintegy felére csökkent a visszaesési ráta - számol be a Health Day.

Azoknál, akik napi két adagot szedtek be a készítményből, 44, azoknál, akik napi hármat, 51 százalékkal csökkent a betegség kiújulási rátája' - mondta Dr. Robert Fox, kutatásvezető, a Cleveland Klinika orvosi igazgatója, aki hozzátette, a klinikai vizsgálatok alapján a gyógyszer teljesen biztonságosnak tűnik.

A szkeloriz multiplex egy autoimmun betegség, amely károsodást okoz a központi idegrendszer idegrostjaiban, ami érintheti az agy, a gerinc és az optikai idegeket. Tünetek közé tartozik a fáradtság, a végtagok zsibbadása, egyensúly-és koordinációs problémák, látásromlás és akár bénulás.

Az érintettek 85 százalékánál relapszáló-remittáló szkeloriz multiplex jelentkezik.

Fox professzor vizsgálatában 360-an 240 mg BG-12-őt szedtek kétszer naponta, 345-en pedig ugyanezt az adagot kapták, de napi háromszori szedésre elosztva. A visszaesési állapotok aránya a placebót kapott kontrollcsoport tagjaihoz képest felére csökkent mindkét BG-12-őt kapott csoportban.

A tudományos kutatások eredményei tehát azt mutatják, hogy a BG-12 hatékonyan csökkenti a gyulladást okozó sejtek bejutását a központi idegrendszerbe, és fékezi hatásukat, emellett enyhíti a központi idegrendszeri sejtek oxidációs terhelését - teszi hozzá a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.