Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. November 17. 07:45, szombat | Helyi
Forrás: infonograd

Új gépekkel is készültek a közelgő télre

Új gépekkel is készültek a közelgő télre

Összesen huszonkét saját géppel – köztük hét új teherautóval – készül a téli síkosság-mentesítésre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatósága.

A Magyar Közút Nonprofit. Zrt. Nógrád Megyei Igazgatósága csaknem kilencszázhatvan kilométeres állami közúthálózat üzemeltetője szűkebb hazánkban. A társaság salgótarjáni és balassagyarmati területi üzemmérnökségein tizenegy-tizenegy darab saját géppel – köztük hét új teherautóval, rajtuk úgynevezett szóróadapterrel – készül az általában november elejétől március közepéig tartó téli időszakra.

Mindezeken túlmenően, ha a helyzet úgy kívánja, további négy darab gépi eszközt hívhat még le a társaság. Beszerezték a síkosság megszüntetésére használt anyagokat is: csupán útszóró sóból több mint ezerkétszáz tonnát halmoztak fel a tárolókban. Tolmácsi Ferenc József megyei osztályvezető mindezek mellett arról tájékoztatott: a cég nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni preventív védekezésre is, ezért az érintett útszakaszok mellé védőeszközöket, hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a szakemberek. A síkosság-mentesítés, hóeltakarítás az útellenőri észlelést, vagy bejelentést követően kezdődik meg az előírt időn belül, ami rendkívüli időjárás esetén meghosszabbodhat.

A beavatkozások sorrendje az út besorolásától, szolgáltatási szintjétől függ, elsőként a főutakon dolgoznak – ezek hossza összesen több mint száznyolcvan kilométert tesz ki Nógrád megyében –, majd ezután következik az alsóbbrendű hálózat. A téli szolgálatot hétfőtől rendelték el, az üzemmérnökségek munkatársai – a négyes skálán – jelenleg egyes fokozatban dolgoznak, amely az alap készültséget jelenti. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra.

Fontos kiemelni, hogy a téli útviszonyok más közlekedési magatartást igényelnek, és azt is, hogy – a nagyságából adódóan – egyidejűleg a teljes közúthálózat letakarítása és síkosság-mentesítése nem biztosítható. Ám a cég szakemberei mindent megtesznek azért, hogy az autósok biztonsággal közlekedhessenek. Emellett folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket. Amennyiben szükségessé válik, fokozatváltást rendelnek el, illetve ezzel párhuzamosan megkezdik a síkosság ellen a preventív jellegű sózást, hó-eltakarítási munkákat. Utóbbihoz viszont csak akkor tudnak hozzálátni, ha a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert.

Addig csak sózni tudnak, megelőzve a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását. Rendkívüli időjárási körülmények között indulás előtt érdemes érdeklődni az utak járhatóságáról, állapotáról. Ezt megtehetik a cég megyei diszpécserszolgálatán, a 32/ 311-965-ös telefonszámon, az ugyelet@nograd.kozut.hu elektronikus levélcímen, illetve a társaság Útinform osztályán, a www.kozut.hu internetes oldalon.

Forrás: nport.hu

Címkék: tél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 06:00, szombat | Helyi

Speedmarathon!!!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata.

2024. Április 19. 19:52, péntek | Helyi

A KDNP Nógrád vármegyei választmányának ülése

A Kereszténydemokrata Néppárt Salgótarjáni Alapszervezete látta vendégül a párt vármegyei választmányát csütörtökön délután a Szent József -plébánia Réz Marián termében.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.