Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Június 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Új Btk. - Tájékoztató kampányt indít a Fidesz

Új Btk. - Tájékoztató kampányt indít a Fidesz

Tájékoztató kampányt indít ősztől a Fidesz, hogy az emberek minél jobban megismerjék az új, rendkívül szigorú, 2013 júliusától hatályos büntető törvénykönyv (Btk.) rendelkezéseit - közölte Papcsák Ferenc és Mengyi Roland, a kormánypárt két országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A kampány során tájékoztatják majd a családokat, külön az időskorúakat, az iskolákat és a hivatalokat is - sorolták.
Papcsák Ferenc, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője a tájékoztatón azt mondta, a büntetőjog-politikának mindenképpen reagálnia kellett arra, hogy az előző kormányzati ciklusban soha nem látott mértékben fonódott össze a politika a bűnözéssel, elég csak a Zuschlag-, a Hagyó-, a Hunvald- vagy a Sukoró-ügyre gondolni.
Mint fogalmazott, az emberek a 2010 előtti időszakban rendetlenséget, szegénységet, káoszt, jogbizonytalanságot és a közbiztonság hiányát láthatták az országban, védtelen, idős, fogyatékkal élő emberek ezreit támadták meg, a fiatalok pedig nagy veszélynek voltak kitéve, ezért mindenképpen szükség volt az új Btk.-ra, amelyet hétfőn fogadott el a parlament.
A Fidesz a "három csapással" már korábban eleget tett annak az elvárásnak, hogy legyen kemény, határozott - hangsúlyozta Papcsák Ferenc, hozzátéve ugyanakkor: "sajnáljuk, hogy a büntetőbíróságok még nem érzékelik ezt a törvényt", amely szerint a "három csapás" hatálya alá tartozó esetekben az ítélet kiszabásánál a bíró nem mérlegelhetne, ehhez képest az elmúlt napokban csak kilenc évet szabott ki egy visszaeső bűnözőre, miközben tényleges életfogytiglanra kellett volna ítélnie.
A politikus kitért a büntethetőségi korhatár 12 éves korra való leszállítására is bizonyos bűncselekmények esetén, amellyel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az elmúlt öt évben a 12-14 év közöttiek hét esetben öltek embert, több százszor raboltak, csaknem negyven esetben követtek el erőszakos közösülést, majdnem ezer alkalommal pedig szándékos testi sértést.
Mengyi Roland, aki egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, kiállt amellett, hogy az új Btk. választ ad a vidéki emberek problémáira is, mert a büntetőjogi szigorítások igenis visszatartó erőt jelentenek az elkövetőknek. A legfontosabb módosítások között említette, hogy a jogos védelemből kikerült az arányosság a tényállás megfogalmazásánál. Lincselés, éjjeli késelés, 12-13 évesek által elkövetett rablás, időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények, erdei falopások - ezeknek, a Borsodra különösen jellemző cselekményeknek mindegyikére reagál az új büntetőkódex a fideszes képviselő szerint.

Címkék: Pártok-Fidesz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.