Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Június 06. 20:15, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itthon is lehallgatták a vodafonos hívásokat?

Itthon is lehallgatták a vodafonos hívásokat?

A The Guardian írása szerint a világ egyik legnagyobb mobiltelefon társasága, a Vodafone azt közölte, hogy 29 európai országban tette lehetővé az ottani kormányoknak és titkosszolgálatoknak, hogy azok lehallgassanak és rögzítsenek magánbeszélgetéseket az előfizetők között - értesült a Gazdasági Rádió. Az üggyel kapcsolatban a Vodafon Magyarország úgy reagált, a vállalat törvényi előírásokat követve járt el.

A brit lap szerint a Vodafone ezzel egy ma nyilvánosságra kerülő jelentést előzhetett meg. A lehallgatási botrányban Albánia, Egyiptom, Magyarország, India, Málta, Katar, Románia, Dél-Afrika és Törökország vett részt a cikk szerint. A híranyag kiemeli Magyarországot, mint olyan országot, ahol egyébként törvény tiltja az ilyen információszerzést.

Mint a beszámolóból kiderül, tavaly Magyarországon közel 76 ezer adatlekérés történt a Vodafone esetében - ezeket ügyészségi, rendőrségi végzés után adhatja ki a kommunikációs szolgáltatóé.

Az OrientPress levélben kereste meg a Vodafone Magyarország sajtószolgálatát, hogy megerősítsék vagy cáfolják a The Guardian értesüléseit. Érdeklődésünkre annyit közöltek, hogy kizárólag törvényi kötelezettségüknek tettek eleget.

A hatóságokkal és ügynökségekkel történő együttműködésről nemzetközi honlapján Vodafone maga is beszámol, név nélkül 29 országot említve a megfigyelési ügyben érintettek között. A multinacionális vállalat álláspontja szerint bejelentésével épp az átláthatóságot próbálta elősegíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: