Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 24. 09:40, kedd | Belföld
Forrás: Hárságyi Margit, az MTI tudósítója írja

Ismét gigantikus kulturális rendezvény lesz Pécsett - Europa Cantat lesz a baranyai székhelyen

Ismét gigantikus kulturális rendezvény lesz Pécsett - Europa Cantat lesz a baranyai székhelyen

Mindig kell egy ember, aki akar, aki harcol, küzd egy célért.

Ilyen Lakner Tamás Liszt Ferenc-díjas karnagy, egyetemi tanár, zenész, énekes. A Bartók Béla Férfikar vezető karnagya két útja között beszélt az MTI-Pressnek arról, milyen volt Londonban, az olimpia felvezető műsorában képviselni Magyarországot, lesz-e XVI. Bordalfesztivál, és mire készül a Bartók Béla Férfikar, amely sikerrel pályázott az Európa 10 legjobb kóruslemezének kitüntető címéért, és be is került a legjobbak közé egyetlen amatőr együttesként. És ami mindenen túltesz: ismét Pécset választotta az Europa Cantat vezetősége a soros kórusfesztivál helyszínéül. A várost, ahol már egyszer megrendezhették a 6000 vendéget befogadó találkozót. A közeljövőben Torinóban, az idei Europa Cantat helyszínen már be is mutatkozhat Pécs, mint a következő vendéglátó.

- A napokban lépett fel a Bartók Béla Férfikar a londoni Royal Festival Hallban az olimpiát felvezető műsorban. Öt világrész hatszáz énekese énekelte el Carl Jenkins A hős útja című oratóriumát, amelyet erre az alkalomra írt a neves zeneszerző. Egész Európából mindössze két kórust hívtak meg, hogy esett a választás a pécsi Bartók Béla Férfikarra?
- Ez a férfikórusok világtalálkozója volt, öt világrész 19 férfikarát hívták meg. Carl Jenkins férfikari oratóriuma különböző földrészeket elevenít meg, ezt mutattuk be a zsúfolásig megtelt Royal Festival Hallban, amely Európa egyik legrangosabb koncertterme. Mivel mi kétszeres olimpiai bajnokok vagyunk, ránk találtak a szervezők. Talán az is közrejátszott a figyelemben, hogy az International Classical Music Awards európai országok rangos zenei magazinszerkesztőiből alakult zsűrije a 2011-ben megjelenő európai kóruslemezek közül kiválasztotta a legjobb tizet, és ide sorolta a Bartók Béla Férfikar Erkel-lemezét. Óriási szakmai siker, mert mi voltunk az egyetlen amatőr együttes a jelöltek közül.
"Egyszer volt Pécsett Európa Cantat" - emlegetik tréfásan a pécsiek az 1988-as rendezvényt, amikor megszépült a város, az épületek homlokzatait letisztították, mindenütt kitakarítottak, mint ahogy a nagy ünnepek előtt szokás, és a belváros megtelt dallal, mosollyal, jókedvvel, itt volt a világ. Nagy áttörés volt akkor a sok ezer derűs énekes, zenész jelenléte. A felejthetetlen első varázsát is visszaadta a Pécs Cantat 2010-ben, amikor Európa Kulturális Fővárosaként 1200 dalost látott vendégül öt földrészről, és szállt a dal mindenütt.
- Háromévente rendezik a nagy Europa Cantatokat, idén július 27-től augusztus 5-ig Torinóban, majd 2015-ben ismét Pécsett lesz. Óriási szerepe volt a kiválasztásban a 2010-es Pécs Cantatnak, mert akkor eljött a Cantat vezetősége is, megnézték a rendezvényt, elragadtatással nyilatkoztak az atmoszféráról, a rendezésről, a művészi színvonalról, elsősorban a pécsi karnagyok nagyszerű műhelymunkájáról. Nagyon hosszú munka eredménye ez az elismerés. Július végén, augusztus elején az idei Europa Cantat torinói záró estjén egy Kodályt idéző műsorral mutatkozik be Pécs, mint a Cantat következő helyszíne. A nép- és műzene egymásra ható világában mutatkoznak be a pécsi dalosok és néptáncosok, ezzel szeretnénk ráhangolni a torinói fesztivál vendégeit, hogy jöjjenek el Pécsre.

Koncertek a villányi borpincékben

Lakner Tamás 1974 óta a Szélkiáltó együttes vezetője, énekel, játszik sokféle hangszeren az együttesben. Aki szereti és figyelemmel kíséri a műfajt, amelyet a Szélkiáltó képvisel, szívesen hallgatja a Hangzó Helikonban kiadott, eldalolt Márai-szövegeket és biztosan nagy sikere lesz a következő lemeznek is, amely Himnusz a borhoz címmel jelenik majd meg. Magyar költők bort dicsőítő gyönyörű verseit zenésítik meg Janus Pannoniustól József Attiláig, zenei élményt nyújtva a vers és a bor kedvelőinek is.
A bordalfesztiválok ötletadója, fő szervezője, vezető karnagya is Lakner Tamás. A bort dicsőítő férfikórusok már 19 éve jönnek Pécsre, s a Villány-Siklósi Borút falvaiba, van hogy "csak" Európából, máskor pedig más földrészekről is, ha a világtalálkozó a soros. Nem könnyű megteremteni az anyagi feltételeket, de a főszervező-karnagy nem panaszkodik, inkább tervez.
- Szeptemberben lesz a XVI. Európai Bordalfesztivál, remélem az anyagi feltételek is meglesznek. A város segít, eddig is segített, a jövőben is ebben bízunk, de ez kevés. Sokféle forrásból kell a hiányt pótolnunk, s ez nagyon nehéz. A fesztiválokat sok évre előre tervezik általában, mi nem merjük, mert nem tudjuk, mi várható, de sokan szeretik, szívügyüknek tekintik a bordalfesztivált, ezért segítenek. Így például a villányi borászok. Az ő pincéikben lépnek fel az első napon a férfikórusok, a hűs pincében ülve, kedélyesen borozgatva, majd a gálakoncert közönsége előtt, mely remélhetően idén is a Kodály Központban lesz, mint ahogy tavaly is ott volt. A zárónapon délelőtt a borút falvaiban a vasárnapi misén lépnek fel, a helybeliek finom ebédre várják a vendégeket, aztán minderre a korona a Széchenyi téren: a szőlő-bor felvonulás, a bíborban-bársonyban vonuló borrendek, a menet közben daloló kórusok, és nem utolsó sorban a kiváló borászok, akik nedűit kóstolva élvezhetjük az ünnepet.

Idén öt európai országból érkeznek kórusok. A magyarokon kívül, olaszok, finnek, franciák, spanyolok, szlovákok és szlovének jönnek el a jókedvű háromnapos fesztiválra, mely minden évben hasonló rendben szerveződik, így a közönség könnyen gyűjtheti élményeit Pécsett és a Borúton egyaránt, mikor hol kapcsolódva a rendezvényhez.

Ha véget ér a Bordalfesztivál is, eljön ismét az oktatás ideje a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán, ahol karvezetést és szakmódszertant tanít Lakner Tamás. Tanítványai mostanában fontos szerepet kapnak Pécsett, mivel a rangos kórusvezetők sorra vonulnak vissza. Helyüket a fiatalok veszik át az órákon tanult magas szakmai színvonalon, empatikus módszerekkel, a közösség érdekeit, képességeit és lehetőségeit, előtérbe helyezve, mert majd így viszik tovább Pécs kórusmuzsikájának nagyszerű hírét a világban is.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során