Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Immun terápiával gyógyítható lesz a leukémia?

Immun terápiával gyógyítható lesz a leukémia?

Egy új, kísérleti fázisban lévő kezelés, amely az immun rendszert célozza meg, reményt ad a legtöbbször halálos kimenetelű leukémia kezelésére - számol be az előzetes eredményekről a Health Day. Az adoptív T-sejt terápia azonban egyelőre nem elérhető, csupán kutatási területen kísérleteznek vele.

A kísérleti vizsgálatba a kutatók mindössze 5, b sejtes akut lymphoblastos leukémiában, a vér és a csontvelő daganatos megbetegedésében szenvedő pácienst vontak be. A betegség nagyon gyorsan halad előre, s kezelés nélkül a betegek néhány héten belül életüket veszíthetik. Egyesek számára megfelelő kezelés lehet a kemoterápia, ugyanakkor másoknál sokszor visszatér a betegség. Ilyenkor már csak a csontvelő-átültetés segíthet, majd újabb kemoterápia.

Amikor azonban a betegség kiújul, gyakran ellenáll mind a kemoterápiás, mind pedig a gyógyszeres kezeléseknek - magyarázta Dr. Renier Brentjens, onkológus, aki ezért egy új megközelítést alkalmazott kísérleti vizsgálatában.

A páciensek immun rendszeréből, pontosabban a vérükből eltávolították a T-sejteket, majd genetikailag úgy módosították azokat, hogy úgynevezett kiméra antigén receptorokat nyerjenek ki, amely segít a T-sejteknek felismerni a leukémia támadását és elpusztítani a káros sejteket.

Az öt beteg kemoterápiás kezelést követően kapta meg az új kezelést. Nyolc nap elteltével az öt páciens közül négynél gyógyulást tapasztaltak. Négy betegnél emellett csontvelő átültetést végeztek, a javulást nem mutató betegél azonban szívproblémák és más egészségügyi betegségek miatt ezt nem tudták kivitelezni. Az adoptív T-sejt terápia azonban egyelőre nem elérhető kezelés, csupán kutatási területen lehet vele kísérletezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország