Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Február 27. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/mti

Imaház a rácsok mögött

Imaház a rácsok mögött

Imaház a rácsok mögött címmel látható fotókiállítás a Budavári Örökség Galériában.

Gránitz Miklós fotói a balassagyarmati börtönkápolna felújításának munkálatait, a börtön életét és a fogvatartottak különleges munkáját mutatja be. A társadalmi visszailleszkedést segítő egyesület és az Arttéka Művészeti Alapítvány közös pályázatot nyújtott be a norvég civil alaphoz, a balassagyarmati műemlék börtönkápolna helyreállítására.
Magyarország 13 628 örökségvédelem alatt álló műemléki tétele között 14 börtön szerepel. Ezek között van, amelyik pálos kolostorként kezdte és most büntetés-végrehajtási intézményként funkcionál, és van, amelyik börtönnek épült, de most múzeumként működik. Nagyon ritka, de üdvözlendő műemlékvédelmi szempontból, ha egy helyszín megőrizheti eredeti funkcióját. A balassagyarmati kápolna ezért példaértékű, hiszen a felújítás során megtartotta eredeti térszerkezetét és az eredeti funkció került visszaállításra. A helyreállítási munkákban hetven fogvatartott is részt vett, így az elítéltek a freskókat festő művész alkotótársaivá válhattak. A felújított kápolna az egyházi funkciókon túl fontos kulturális szerepet is betölt a börtön életében: könyvtárként működik, valamint zenei kluboknak és író-olvasó találkozóknak is helyet biztosít.
A balassagyarmati büntetés-végrehajtási intézet Magyarország egyik legrégebbi műemlék börtönépülete 1842-1845 között épült. Kápolnáját 1857-ben Ferenc József királyi rendelete alapján szentelték fel, fegyintézeti lelkészség 1887-től egészen 1949-ig volt Magyarországon. A kápolna ezen funkciója 2000 óta működik újra. Helyreállításával a kápolna visszanyerte korabeli formáját és funkcióját. Visszaállt az eredeti kupolás térszerkezet, ennek során restaurálták a 16 méter magas kupolát, a freskót, a könyvtár fa polcokat és galériát kapott. A tárlat a budapesti Örökség Galériában látható március 31-ig.

Címkék: börtön

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.

2024. Április 30. 15:15, kedd | Helyi

Salgótarjánból akartak hazajutni.

Egy bátonyterenyei pár keverte magát nagy bajba, mert lekéste az autóbuszjáratot, és bűnös módját választotta a hazajutásnak.