Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2023. Szeptember 24. 08:47, vasárnap | Bulvár
Forrás: THATSLIFE

Igaz-e, hogy Mátyás király kedvenc étele a paprikás krumpli volt?

Igaz-e, hogy Mátyás király kedvenc étele a paprikás krumpli volt?

Mátyás 1490-ben meghalt, Amerikát pedig bizony csak 1492-ben fedezték fel.

És mivel mind a paprika, mind a krumpli Amerikában őshonos, ezért lehetetlen, hogy az egyetlen Hunyadi-házi királyunk egyáltalán valaha is evett volna paprikás krumplit.

Ha már beszélünk róla:

Belpolitikai viszályok és a külső, török fenyegetés idején került a trónra egy olyan családból, ami korábban nem adott uralkodót még.

A szerencsének is köszönhetően került a Magyar Királyság élére, de rátermettsége, műveltsége és jó politikai döntései miatt tudta megőrizni a koronát több, mint 30 éven keresztül.

Támogatottságát apjának, a „törökverő” Hunyadi Jánosnak és az őt támogató Hunyadi ligának köszönhette.

A család hírét édesapja alapozta meg, katonai sikerei révén elismert hadvezér és nagyhatalmú földesúr volt, aki 1446-1453 között a kormányzói posztot is betöltötte, halála előtt pedig megvédte Nándorfehérvárt a török túlerővel szemben, ami Magyarország és a keresztény Európa kapuja volt.

Nem volt azonban egyértelmű, hogy a kis Mátyásból egykor majd Magyarország királya lesz, hiszen volt törvényes uralkodója az országnak V. László személyében, illetve volt egy bátyja is, Hunyadi László.

A belpolitikai cselszövések és a király váratlan halála azonban lehetőséget adott a Hunyadi család támogatóinak, hogy Mátyást válasszák királynak 1458-ban, mellyel a magyar történelem egyik legismertebb és méltán dicső időszaka következett be.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 06:00, szombat | Bulvár

Megérkezett a lappföldi Mikulás Budapestre

2023. November 29. 22:19, szerda | Bulvár

VIDEÓ - AZ EGYETLEN IDŐUTAZÓ kitalált története...

Einstein speciális relativitáselmélete óta tudjuk, hogy az időben lehet előre utazni. Egyelőre erre sincs módunk, de itt jönnek be a képbe a megmagyarázhatatlan történetek, furcsa történelmi események,

2023. November 28. 18:39, kedd | Bulvár

Hogyan vezet klímakatasztrófához az emberi fejlődés?

Mit rontottunk el a múltban, és mi vár ránk a jövőben?

2023. November 28. 18:09, kedd | Bulvár

A világ 10 leghatalmasabb maffiavezére, akikből pár máig szabadlábon van

Európában és Amerikában maffiák, Mexikóban kartellek, Kínában tridáok, Japánban yakuzák, a világot behálózzák ezek a hatalmas bűnszervezetek.