Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Július 29. 08:42, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén 200 millió forinttal több jut a vírusos hepatitis szűrésére

Idén 200 millió forinttal több jut a vírusos hepatitis szűrésére

Idén 200 millió forinttal több jut a vírusos hepatitis szűrésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden, a hepatitis világnapján az MTI-vel.

A közlemény szerint nagy hangsúlyt fektetnek a hepatitis szűrésére: a Nemzeti Hepatitis Intézkedési Terv kockázati csoport alapú szűrésre tett javaslatot, elsőként az egészségügyi dolgozók körében.

Ennek keretében a fokozott kockázattal járó műtéti beavatkozást végző szakemberek körében ötévente, a többi egészségügyi dolgozó esetében tízévente kell szűrővizsgálatot végezni. Erre tavaly 400 millió, idén 600 millió forint áll rendelkezésre - írták.

Hozzátették: eddig mintegy 106 ezer orvost, asszisztenst, védőnőt, gyógyszerészt vizsgáltak meg. A szűrésen túl a pozitív eredménnyel rendelkező egészségügyi dolgozók korszerű kezelése is térítésmentes.

A máj idült vagy gyulladásos megbetegedéséért és a máj eredetű halálozások majdnem feléért felelős vírusos hepatitis a világon a hetedik legfontosabb halálokok között szerepelt 2013-ban, évente 1,4 millió ember halálát okozva. Magyarországon ötvenezer fertőző HCV-fertőzött él.

A krónikus megbetegedések a legtöbb esetben tünetmentesek, kezelés nélkül pedig lassan, évtizedek alatt válnak egyre súlyosabbá. A betegek többsége nem is sejti, hogy vírushordozó, és sok esetben a fertőzés forrása sem azonosítható - írták.

Hangsúlyozták, hogy a minisztérium kiemelten kezeli a hepatitis felszámolását, amelyet az Egészségügyi Világszervezet 2030-ig tűzött ki célul.

Magyarországon a hepatitis B elleni védőoltás 1999 óta része a Nemzeti Immunizációs Programnak, az általános iskolába járó gyerekek iskolai kampányoltás keretében kapják meg, az átoltottság évek óta 99 százalékos - emelték ki.

Tudatták: a jogszabály szerint minden HCV-fertőzöttnek joga van az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

2015 óta minden fertőzöttnek elérhető a legmodernebb, rendkívül hatékony nyolchetes interferon-mentes gyógyszeres terápia, amelyre évente 6,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pedig szakemberek bevonásával létrehozta a nemzeti hepatitis bizottságot, amely összefogja a HCV teljeskörű felismeréséhez és felszámolásához szükséges szakmai intézkedéseket - olvasható a közleményben.

Címkék: hepatitis, szűrés, vírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni