Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. Augusztus 02. 14:30, szerda | Helyi
Forrás: NMKI

Hőségriadó, tűzgyújtási tilalom, szabadtéri tüzek

Hőségriadó, tűzgyújtási tilalom, szabadtéri tüzek

Harmadfokú hőségriasztással indul az augusztus: a meteorológiai előrejelzések alapján a tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár a legmagasabb fokú hőségriasztást adta ki keddtől péntek éjfélig.

Ezzel párhuzamosan továbbra is érvényes a június 20-a óta fennálló országos tűzgyújtási tilalom. A száraz, forró időjárásban általában megemelkedik a szabadtéri tüzek száma, az idén július végéig összesen már több mint nyolcezer-hétszáz ilyen esethez riasztották a tűzoltókat országszerte.
A szabad téren keletkező tüzek kilencvenkilenc százalékát az emberek okozzák, ami azt is jelzi, hogy kellő óvatossággal és gondossággal, az előírások betartásával az esetek többsége megelőzhető lenne. A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése, e tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben adhat felmentést: az égetés feltételeit és körülményeit ebben az esetben ez szabályozza. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál lehet érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. A külterületen lévő, lábon álló növényzet, a tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal.

Az országos tűzgyújtási tilalom miatt július 20-a óta tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A saját kertjében azonban mindenki szabadon grillezhet, bográcsozhat vagy sütögethet, azonban ilyenkor is be kell tartani az alapvető tűzvédelmi szabályokat: mindig legyen oltóanyag és olyan szerszám a közelben, amivel kordában lehet tartani a tüzet, amelyet természetesen egyetlen pillanatra sem szabad magára hagyni. Ha feltámad a szél, be kell fejezni az égetést. A sütögetés végeztével úgy kell eloltani a tüzet, hogy az ne tudjon visszagyulladni, a legjobb, ha öt-tíz centiméter föld vagy homok kerül rá.

Ha valaki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, az okozott kár megtérítésén felül még tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 20 ezertől egészen 3 millió forintig terjedhet.

Az idén év eleje óta 8 ezer 786 szabadtéri tűz keletkezett országos szinten, ezek között 6 ezer 135 erdőben és más vegetációban. Összehasonlításképpen: tavaly 4 ezer 622, tavalyelőtt 7 ezer 857, a kiugróan magas adatokat mutató 2012-ben pedig 21 ezer 593 erdő- és vegetációtűzhöz vonultak a tűzoltók. Nógrád megyében idén eddig 402 alkalommal vonultak szabadtéri tűzhöz a megye tűzoltói, ebből 346 volt olyan, ami erdőben vagy más vegetációban keletkezett. Megyei vonatkozásban is megemlíthető az összehasonlítás: 2016-ban 115, 2015-ben 134, a kritikus 2012-es évben pedig 884 ilyen jellegű erdő- vagy vegetációtűz keletkezett Nógrád megyében.

A szabadtéri tüzeken belül jól elkülöníthetőek azok, amelyek mezőgazdasági tevékenységgel összefüggésben keletkeznek. Ebben az esztendőben augusztus első napjáig 17 kombájn gyulladt ki az országban, 9 esetben pedig ilyen gép okozott tüzet. A bálázók is veszélyt jelentenek, mostanáig 29 égett le közülük, egy pedig okozója volt a tűznek. Fontos azonban hozzátenni, hogy Nógrád megyében ilyen jellegű káreset nem történt a mezőgazdasági munkálatokat végzők felelős munkavégzésének és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatékony megelőző tevékenységének köszönhetően. A mezőgazdasági gépekről fontos tudni, hogy csak arra alkalmas, a szükséges felszerelésekkel – például szikrafogó, földelő lánc, tűzoltó készülék – ellátott géppel szabad megkezdeni a munkát, a berendezéseket kötelező rendszeresen karbantartani, ellenőriztetni. Ebben jelentenek segítséget az ingyenes tűzvédelmi szaktanácsadások, amelyeken többek között tűzoltók látják el hasznos információkkal az érdeklődőket.

Címkék: tűz, tűzgyújtás, tilalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.

2024. Május 17. 08:08, péntek | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024.05.16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

2024. Május 17. 08:00, péntek | Helyi

Viharos péntek!

Éjjel egyre nagyobb területen, pénteken pedig sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, valamint felhőszakadás és jégeső is kialakulhat.

2024. Május 17. 07:06, péntek | Helyi

A Nap körül keringenek a bolygók

481 éve, 1543. 05. 17-én történt, hogy Nikolaus Kopernikusz lengyel csillagász megjelentette könyvét, mely szerint a Nap körül keringenek a bolygók.